Hozzávalók:
100g kockamargarin vagy vaj
2dl egyenlő arányban kevert tejszín és tej
25g friss, vagy 1 evőkanál szárított élesztő
Csipetnyi só
3 evőkanál cukor
2 tojás sárgája
Kb. 8dl finomliszt
Töltelék:
1 ½ dl almaszósz, vagy reszelt alma egy kicsit megcukrozva
2 teáskanál fahéj
A kenéshez és díszítéshez:
1 enyhén felvert tojás
Gyöngycukor
Elkészítése:
1. Olvaszd meg a vajat egy lábosban. Öntsd hozzá a tejszín és tej keverékét, majd melegítsd 37°C-ra, ha friss élesztőt használsz – 45°C-ra, ha szárítottat.
2. Morzsold az élesztőt egy nagy tálba, majd önts hozzá egy keveset a folyadékból, és kevergesd, míg az élesztő feloldódik.
3. Add hozzá a maradék folyadékot és a többi hozzávalót. Egy kevés lisztet tegyél félre későbbre. Gyúrd az egészet sima és rugalmas tésztává. Fedd le, és hagyd kelni 20-30 percig.
4. Borítsd ki a tésztát liszttel enyhén megszórt felületre. Gyúrd pár percig, majd nyújtsd ki 30x50 centis téglalappá. Terítsd szét rajta az almaszószt vagy a reszelt almát. Szórd meg fahéjjal.
5. Hosszában tekerd föl a tésztát. Az illesztett felével lefelé helyezd kikent vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Formálj koszorút belőle, majd éles késsel ejts néhány vágást a tésztán. Fedd le, és hagyd nagyjából 40 percig kelni, míg majdnem kétszeresére nem nő.
6. Kend meg felvert tojással, és szórd meg gyöngycukorral. A sütő legalsó rácsán süsd 20-25 percig.
A sütő hőmérséklete: 200°C, légkeveréses 175°C.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK