Hozzávalók:
300g édes flan tészta*
Finomliszt
2 nagy tojás
4 nagy tojás sárgája
180g kristálycukor
200ml habtejszín
2 citrom leve
Porcukor
Tejszínhab a tálaláshoz
Elkészítése:
1. A tésztát nyújtsd ki enyhén lisztezett deszkán, és bélelj ki vele egy 20cm átmérőjű, kivehető aljú tortaformát. Tedd a hűtőbe 20 percre.
2. A sütőt melegítsd elő 190°C-ra (gázsütő 5-ös fokozat). A tésztára fektess sütőpapírt, rakj rá sütőbabot vagy rizst. Süsd ezzel a nehezékkel 15 percig, vedd ki, ha a széle kezd színt kapni. Szedd le róla a babot/rizst és a papírt, tedd vissza még öt percre a sütőbe, amíg a tészta alja átsül, és világos aranyszínű lesz. A sütő hőmérsékletét csökkentsd 140°C-ra (gázsütő 1-es fokozat).
3. A tojásokat, a tojássárgájákat és a cukrot habverővel keverd össze egy tálban, majd add hozzá a tejszínt is. Végül tedd bele a citromlevet (sűrűbb lesz tőle a krém). A citromos tölteléket engedd át finom szitán egy nagy mérőedénybe.
4. A töltelék felét öntsd a tésztára. A süteményt tedd a sütő alsó részére helyezett rácsra. Most húzd ki félig, a formát próbáld egyenesen tartani, és öntsd bele a maradék krémet is, majd óvatosan told vissza a rácsot. Süsd 50-60 percig, amíg a töltelék majdnem teljesen megszilárdul, de a közepén még kissé remegős marad. Hagyd teljesen kihűlni.
5. A tetejét hintsd meg porcukorral, és szeletelheted is. Ízlés szerint kínáld tejszínhabbal, mely tökéletesen kiegészíti a citrom fanyarságát.
*Flan tészta alaprecept
500g-hoz
Hozzávalók:
125g sózatlan vaj, szoba-hőmérsékletű
90g kristálycukor
1 nagy tojás
250g finomliszt
1tk tengeri só
1ek jéghideg víz (ha szükséges)
Elkészítése:
1. A vajat és a cukrot tedd robotgépbe, dolgozd addig, amíg épphogy elkeveredik.
2. Tedd bele a tojást, kapcsold be a gépet újabb 30 másodpercre.
3. Öntsd bele a lisztet, keverd még néhány másodpercet, amíg a tészta épphogy összeáll. (Vigyázz, hogy ne dolgozd túl, mert akkor a kész tészta kemény lesz.) Ha túl száraznak ítéled, tegyél bele egy evőkanálnyi hideg vizet.
4. Lisztezett deszkán kissé gyúrd össze, majd formázz belőle lapos korongot. Csomagold műanyag fóliába, nyújtás előtt tedd a hűtőbe 10 percre.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK