Hozzávalók:
300g édes flan tészta*
Finomliszt
2 nagy tojás
4 nagy tojás sárgája
180g kristálycukor
200ml habtejszín
2 citrom leve
Porcukor
Tejszínhab a tálaláshoz
Elkészítése:
1. A tésztát nyújtsd ki enyhén lisztezett deszkán, és bélelj ki vele egy 20cm átmérőjű, kivehető aljú tortaformát. Tedd a hűtőbe 20 percre.
2. A sütőt melegítsd elő 190°C-ra (gázsütő 5-ös fokozat). A tésztára fektess sütőpapírt, rakj rá sütőbabot vagy rizst. Süsd ezzel a nehezékkel 15 percig, vedd ki, ha a széle kezd színt kapni. Szedd le róla a babot/rizst és a papírt, tedd vissza még öt percre a sütőbe, amíg a tészta alja átsül, és világos aranyszínű lesz. A sütő hőmérsékletét csökkentsd 140°C-ra (gázsütő 1-es fokozat).
3. A tojásokat, a tojássárgájákat és a cukrot habverővel keverd össze egy tálban, majd add hozzá a tejszínt is. Végül tedd bele a citromlevet (sűrűbb lesz tőle a krém). A citromos tölteléket engedd át finom szitán egy nagy mérőedénybe.
4. A töltelék felét öntsd a tésztára. A süteményt tedd a sütő alsó részére helyezett rácsra. Most húzd ki félig, a formát próbáld egyenesen tartani, és öntsd bele a maradék krémet is, majd óvatosan told vissza a rácsot. Süsd 50-60 percig, amíg a töltelék majdnem teljesen megszilárdul, de a közepén még kissé remegős marad. Hagyd teljesen kihűlni.
5. A tetejét hintsd meg porcukorral, és szeletelheted is. Ízlés szerint kínáld tejszínhabbal, mely tökéletesen kiegészíti a citrom fanyarságát.
*Flan tészta alaprecept
500g-hoz
Hozzávalók:
125g sózatlan vaj, szoba-hőmérsékletű
90g kristálycukor
1 nagy tojás
250g finomliszt
1tk tengeri só
1ek jéghideg víz (ha szükséges)
Elkészítése:
1. A vajat és a cukrot tedd robotgépbe, dolgozd addig, amíg épphogy elkeveredik.
2. Tedd bele a tojást, kapcsold be a gépet újabb 30 másodpercre.
3. Öntsd bele a lisztet, keverd még néhány másodpercet, amíg a tészta épphogy összeáll. (Vigyázz, hogy ne dolgozd túl, mert akkor a kész tészta kemény lesz.) Ha túl száraznak ítéled, tegyél bele egy evőkanálnyi hideg vizet.
4. Lisztezett deszkán kissé gyúrd össze, majd formázz belőle lapos korongot. Csomagold műanyag fóliába, nyújtás előtt tedd a hűtőbe 10 percre.
OLVASS TOVÁBB!
Egészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
GASZTROTényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTRONem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTRODepressziót okozhat a Mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK