Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Készíts karácsonyi édességeket!

Szerző:
Szabó Anna
Itt a karácsony, az édességekre nem lehet nemet mondani. Használjuk ki az ünnepeket a nassolásra. Lepd meg szeretteidet, saját készítésű finomságokkal.

Édes ínyencségek:

Ajándékos tál

Hozzávalók:
25 dkg karamellfagylalt,
10 dkg eperfagylalt,
8 dkg pisztáciafagylalt,
2 evőkanál csokoládészósz,
2 evőkanál folyékony eperlekvár,
1 evőkanál tojáslikőr, aprósütemény a díszítéshez

Előkészítés: A fagylaltból az alábbiak szerint éles, forró vízbe mártott késsel téglalapokat vágunk: készítünk 4 db kb. 2 cm vastag 9x3 cm nagy téglalapot, 4 db 2 cm vastag 6x3 cm nagyságút, és 4 db kb. 4x3 cm nagyságút.
(A doboz oldalaival párhuzamosan szeleteljük 2 cm vastagra a fagylaltot, és ezeket a szeleteket vágjuk ketté, illetve háromfelé.)

Elkészítés: A fagylaltból kivágott téglalapokat 4-4 tányérra fektetjük.
Az egyik csomagra csokoládészósszal, a másikra folyékony eperlekvárral, a harmadikra pedig tojáslikőrrel keresztet rajzolunk, azaz úgy dekoráljuk, mintha át lennének kötve szalaggal.
A tányér szélét aprósüteménnyel díszítjük, vagy a szószokkal mintát csorgatunk rá.

Angyalhaj

Hozzávalók:
1 nagy konzerv felezett barack,
fél liter vanília fagylalt,
1 doboz tejszínhabspray,
2 evőkanál csokoládéreszelék.

Előkészítés: A barackok felét lecsepegtetjük, és kockákra vágjuk.
A többit a lével összeturmixoljuk.

Elkészítés: A turmixot összekeverjük a barackdarabokkal, és négy tányér közepére szétosztjuk. Fagylaltos kanállal tányéronként 6 db "loknit" szaggatunk a fagylaltból, és a barack köré tesszük.
A tejszínhabból kis rózsákat nyomunk a tányérra, nem túl bőven megszórjuk a csokoládéreszelékkel, és azonnal tálaljuk.

Brownies

Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg félédes csokoládé,
10 dkg dióbél,
12,5 dkg cukor,
10 dkg puha vaj,
10 dkg liszt,
6 tojássárgája,
6 tojásfehérje,
1 csomag vaníliás cukor,
2 evőkanál kakaópor
A mázhoz: 20 dkg csokoládé bevonó-massza, díszítéshez: kandírozott cseresznye, zöld pisztácia, dióbél vagy csokoládéreszelék.

A csokoládét kis darabokra törjük, és kis lábosban, forró vízfürdőben felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni.
A dióbelet durvára aprítjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, és az egészet jól elkeverjük.
Ezután hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét és a durvára vágott diót.

A lisztet összekeverjük a kakaóporral, és a krémhez adjuk.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába keverjük.
Az egész masszát simára dolgozzuk.

A sütőt, elő kell melegíteni 180°C-ra (gázsütőben 3-as fokozat), a tésztát egy 20-szor 30-as sütőlemezre kenjük, amit kizsíroztunk, vagy kibéleltünk sütőpapírral, és kb. 45 percig sütjük. Ha megsült a tészta, kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni.

A süteményt bevonjuk a felolvasztott tortabevonóval, és feldíszítjük tetszés szerint. A tésztát kockára vágva tálaljuk.
A brownie-kat jól záródó dobozban tároljuk, illetve csomagoljuk be alufóliába, mert egyébként könnyen kiszáradnak.

Karácsonyi hablánc

Hozzávalók:
4 tojás fehérje,
7 dkg kristálycukor,
20 dkg cukor, egy kevés víz,
6 dkg porcukor, piros ételfesték a színezéshez

A tojás fehérjéből a finom kristálycukorral nagyon kemény habot verünk. A 20 dkg cukorból, és egy kevés vízből sűrű szirupot főzünk, folyamatos keverés közben beleöntjük a habba, és addig verjük, míg kihűl.
A hab nagyon kemény legyen! Azután belekeverjük a porcukrot, és a masszát két részre osztjuk.
Az egyik részt megfessük egy kevés piros festékkel, a másikat fehéren hagyjuk. Így elkészített habot, nyomó- zsákba tesszük, és kikent tepsibe apró csókokat nyomunk belőle.
A habcsókra ezüstfonalat helyezünk, és a csókok közötti fonálra kisebb csókokat nyomunk.(a rózsaszín és fehér csókokat váltogatjuk). Az így elkészített láncokat mérsékelten meleg sütőben megszárítjuk.

Sós ínyencségek:

Sajtos roló

Hozzávalók:
A tésztához:
28 dkg liszt,
20 dkg margarin,
2 dl tejföl,

A hozzávalókat összedolgozzuk, 2 órát pihentetjük, majd 2 mm vékonyra nyújtjuk, és 2 cm-es csíkokra vágjuk.
A töltelékhez:
20 dkg margarin,
10 dkg liszt,
5 dl tej,
20 dkg sajt,
2 tojás,
só,
bors

A margarinból és a lisztből rántást készítünk, felengedjük a forrásban lévő tejjel, vigyázva, hogy a kapott massza ne legyen túl lágy. Hozzákeverjük a tojások sárgáját a felvert fehérjével együtt. Végül hozzáadjuk a sajtot, és közben ízesítjük.
Kis, fából készült, megfelelő vastagságú rudakra van szükség a tésztaformára sütéséhez.
A tészta csíkokból egyet-egyet feltekerünk a rudacskákra, megkenjük tojással, és megsütjük. Miután kisültek, óvatosan kiskanállal, esetleg habzsák segítségével megtöltjük azokat.
A megtöltött rolók végeit reszelt sajtba mártjuk.

Sajtos apróság

Hozzávalók:
A tésztához:
25-30 dkg reszelt trappista sajt,
40 dkg liszt,
20 dkg margarin,
2 dl tejföl.
A krémhez:
2 tojássárgája,
2 evőkanál liszt,
0,5 dl tej,
2 dkg margarin,
kevés sajt (a tésztából kihagyhatunk egy kicsit)

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 3 órát pihentetjük. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és világosra sütjük. Amíg sül a tészta, elkészítjük a krémet.
A tojássárgákat a liszttel és a tejjel gőz felett megfőzzük, és amint kihűlt, a margarinnal habosra keverjük, majd a tésztából kihagyott sajtot belekeverjük. Két-két pogácsát összeragasztunk krémmel, és reszelt sajtba forgatjuk. Egy napig állni hagyjuk, hogy megpuhuljon.

Karácsonyi italok:

Részeges kávé

Hozzávalók 6-12 személyre:
6 csésze (1,5 cl) erős feketekávé (ízlés szerint barna cukorral édesítve),
1 1/4 csésze (30 cl) brandy,
1 csésze (25 cl) sötét rum,
1 csésze (25 cl) fehér rum,
2 rúd fahéj, 0,5 friss tejszínhab,
1 narancs héja csíkokra vágva
Pohár: 6-12 hőálló pohár
Díszítés: ha tejszínhabbal kínáljuk, azt szórjuk meg frissen reszelt szerecsendióval és narancshéjcsíkokkal.
A kávét, a brandyt, a fahéjat és a narancshéjat egy tálban összekeverjük. Lassan fölmelegítjük, de nem forraljuk. Néhány percig érni hagyjuk. Előmelegített poharakba töltjük, ízlés szerint tejszínhabot púpozunk a tetejére, s végül megszórjuk narancshéj-csíkokkal és szerecsendióval.

Forró „Almás pite” puncs

Hozzávalók 4-6 személyre:
4 csésze (kb. 1 liter) száraz almabor,
fél csésze (12 cl) Calvados,
fél csésze (12 cl) sötét rum,
fél csésze (12 dkg) mazsola,
4-5 db 5 cm-es fahéjrúd,
16 szegfűszeg, alma a magháza nélkül,
félbevágva és szeletelve
Pohár: egy kétliteres hőálló kancsó vagy puncsos tál,
4-6 hőálló pohár

A mazsolát a rummal a tálba tesszük, és két órán át, áztatjuk. Belekeverjük a többi alapanyagot. Áttöltjük egy lábasba, és nagyon lassan fölmelegítjük, de nem forraljuk. Melegen kínáljuk. Tegyünk mindegyik pohárba mazsolát, fahéjrudat, szegfűszeget és almaszeleteket. Ha a puncsba friss tejszínt is keverünk, igazi almás pite íze lesz!

Babáknak készíthető finomságok:

Ünnepi babaital

(6 hónapos kortól)

Egy fél banánt és egy fél narancs levét összeturmixoljuk két dl csipkebogyóteával.

Sült alma – süni
(12 hónapos kortól)

Félbevágott almák magházát kivájjuk, a magházak helyét meglocsoljuk fahéjas citromlével (nagyobbaknál mézes darált dióval is megtölthetjük).
Az almákat levelestészta-korongokra borítjuk (lehet mirelitből), és vékony mandulaforgácsból tüskéket, szegfűszegből szemet, orrot készítünk. Forró sütőben percek alatt elkészül. (A szegfűszeget fogyasztás előtt dobjuk ki.)

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL