Édes ínyencségek:
Ajándékos tál
Hozzávalók:
25 dkg karamellfagylalt,
10 dkg eperfagylalt,
8 dkg pisztáciafagylalt,
2 evőkanál csokoládészósz,
2 evőkanál folyékony eperlekvár,
1 evőkanál tojáslikőr, aprósütemény a díszítéshez
Előkészítés: A fagylaltból az alábbiak szerint éles, forró vízbe mártott késsel téglalapokat vágunk: készítünk 4 db kb. 2 cm vastag 9x3 cm nagy téglalapot, 4 db 2 cm vastag 6x3 cm nagyságút, és 4 db kb. 4x3 cm nagyságút.
(A doboz oldalaival párhuzamosan szeleteljük 2 cm vastagra a fagylaltot, és ezeket a szeleteket vágjuk ketté, illetve háromfelé.)
Elkészítés: A fagylaltból kivágott téglalapokat 4-4 tányérra fektetjük.
Az egyik csomagra csokoládészósszal, a másikra folyékony eperlekvárral, a harmadikra pedig tojáslikőrrel keresztet rajzolunk, azaz úgy dekoráljuk, mintha át lennének kötve szalaggal.
A tányér szélét aprósüteménnyel díszítjük, vagy a szószokkal mintát csorgatunk rá.
Angyalhaj
Hozzávalók:
1 nagy konzerv felezett barack,
fél liter vanília fagylalt,
1 doboz tejszínhabspray,
2 evőkanál csokoládéreszelék.
Előkészítés: A barackok felét lecsepegtetjük, és kockákra vágjuk.
A többit a lével összeturmixoljuk.
Elkészítés: A turmixot összekeverjük a barackdarabokkal, és négy tányér közepére szétosztjuk. Fagylaltos kanállal tányéronként 6 db "loknit" szaggatunk a fagylaltból, és a barack köré tesszük.
A tejszínhabból kis rózsákat nyomunk a tányérra, nem túl bőven megszórjuk a csokoládéreszelékkel, és azonnal tálaljuk.
Brownies
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg félédes csokoládé,
10 dkg dióbél,
12,5 dkg cukor,
10 dkg puha vaj,
10 dkg liszt,
6 tojássárgája,
6 tojásfehérje,
1 csomag vaníliás cukor,
2 evőkanál kakaópor
A mázhoz: 20 dkg csokoládé bevonó-massza, díszítéshez: kandírozott cseresznye, zöld pisztácia, dióbél vagy csokoládéreszelék.
A csokoládét kis darabokra törjük, és kis lábosban, forró vízfürdőben felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni.
A dióbelet durvára aprítjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, és az egészet jól elkeverjük.
Ezután hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét és a durvára vágott diót.
A lisztet összekeverjük a kakaóporral, és a krémhez adjuk.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába keverjük.
Az egész masszát simára dolgozzuk.
A sütőt, elő kell melegíteni 180°C-ra (gázsütőben 3-as fokozat), a tésztát egy 20-szor 30-as sütőlemezre kenjük, amit kizsíroztunk, vagy kibéleltünk sütőpapírral, és kb. 45 percig sütjük. Ha megsült a tészta, kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni.
A süteményt bevonjuk a felolvasztott tortabevonóval, és feldíszítjük tetszés szerint. A tésztát kockára vágva tálaljuk.
A brownie-kat jól záródó dobozban tároljuk, illetve csomagoljuk be alufóliába, mert egyébként könnyen kiszáradnak.
Karácsonyi hablánc
Hozzávalók:
4 tojás fehérje,
7 dkg kristálycukor,
20 dkg cukor, egy kevés víz,
6 dkg porcukor, piros ételfesték a színezéshez
A tojás fehérjéből a finom kristálycukorral nagyon kemény habot verünk. A 20 dkg cukorból, és egy kevés vízből sűrű szirupot főzünk, folyamatos keverés közben beleöntjük a habba, és addig verjük, míg kihűl.
A hab nagyon kemény legyen! Azután belekeverjük a porcukrot, és a masszát két részre osztjuk.
Az egyik részt megfessük egy kevés piros festékkel, a másikat fehéren hagyjuk. Így elkészített habot, nyomó- zsákba tesszük, és kikent tepsibe apró csókokat nyomunk belőle.
A habcsókra ezüstfonalat helyezünk, és a csókok közötti fonálra kisebb csókokat nyomunk.(a rózsaszín és fehér csókokat váltogatjuk). Az így elkészített láncokat mérsékelten meleg sütőben megszárítjuk.
Sós ínyencségek:
Sajtos roló
Hozzávalók:
A tésztához:
28 dkg liszt,
20 dkg margarin,
2 dl tejföl,
só
A hozzávalókat összedolgozzuk, 2 órát pihentetjük, majd 2 mm vékonyra nyújtjuk, és 2 cm-es csíkokra vágjuk.
A töltelékhez:
20 dkg margarin,
10 dkg liszt,
5 dl tej,
20 dkg sajt,
2 tojás,
só,
bors
A margarinból és a lisztből rántást készítünk, felengedjük a forrásban lévő tejjel, vigyázva, hogy a kapott massza ne legyen túl lágy. Hozzákeverjük a tojások sárgáját a felvert fehérjével együtt. Végül hozzáadjuk a sajtot, és közben ízesítjük.
Kis, fából készült, megfelelő vastagságú rudakra van szükség a tésztaformára sütéséhez.
A tészta csíkokból egyet-egyet feltekerünk a rudacskákra, megkenjük tojással, és megsütjük. Miután kisültek, óvatosan kiskanállal, esetleg habzsák segítségével megtöltjük azokat.
A megtöltött rolók végeit reszelt sajtba mártjuk.
Sajtos apróság
Hozzávalók:
A tésztához:
25-30 dkg reszelt trappista sajt,
40 dkg liszt,
20 dkg margarin,
2 dl tejföl.
A krémhez:
2 tojássárgája,
2 evőkanál liszt,
0,5 dl tej,
2 dkg margarin,
kevés sajt (a tésztából kihagyhatunk egy kicsit)
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 3 órát pihentetjük. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és világosra sütjük. Amíg sül a tészta, elkészítjük a krémet.
A tojássárgákat a liszttel és a tejjel gőz felett megfőzzük, és amint kihűlt, a margarinnal habosra keverjük, majd a tésztából kihagyott sajtot belekeverjük. Két-két pogácsát összeragasztunk krémmel, és reszelt sajtba forgatjuk. Egy napig állni hagyjuk, hogy megpuhuljon.
Karácsonyi italok:
Részeges kávé
Hozzávalók 6-12 személyre:
6 csésze (1,5 cl) erős feketekávé (ízlés szerint barna cukorral édesítve),
1 1/4 csésze (30 cl) brandy,
1 csésze (25 cl) sötét rum,
1 csésze (25 cl) fehér rum,
2 rúd fahéj, 0,5 friss tejszínhab,
1 narancs héja csíkokra vágva
Pohár: 6-12 hőálló pohár
Díszítés: ha tejszínhabbal kínáljuk, azt szórjuk meg frissen reszelt szerecsendióval és narancshéjcsíkokkal.
A kávét, a brandyt, a fahéjat és a narancshéjat egy tálban összekeverjük. Lassan fölmelegítjük, de nem forraljuk. Néhány percig érni hagyjuk. Előmelegített poharakba töltjük, ízlés szerint tejszínhabot púpozunk a tetejére, s végül megszórjuk narancshéj-csíkokkal és szerecsendióval.
Forró „Almás pite” puncs
Hozzávalók 4-6 személyre:
4 csésze (kb. 1 liter) száraz almabor,
fél csésze (12 cl) Calvados,
fél csésze (12 cl) sötét rum,
fél csésze (12 dkg) mazsola,
4-5 db 5 cm-es fahéjrúd,
16 szegfűszeg, alma a magháza nélkül,
félbevágva és szeletelve
Pohár: egy kétliteres hőálló kancsó vagy puncsos tál,
4-6 hőálló pohár
A mazsolát a rummal a tálba tesszük, és két órán át, áztatjuk. Belekeverjük a többi alapanyagot. Áttöltjük egy lábasba, és nagyon lassan fölmelegítjük, de nem forraljuk. Melegen kínáljuk. Tegyünk mindegyik pohárba mazsolát, fahéjrudat, szegfűszeget és almaszeleteket. Ha a puncsba friss tejszínt is keverünk, igazi almás pite íze lesz!
Babáknak készíthető finomságok:
Ünnepi babaital
(6 hónapos kortól)
Egy fél banánt és egy fél narancs levét összeturmixoljuk két dl csipkebogyóteával.
Sült alma – süni
(12 hónapos kortól)
Félbevágott almák magházát kivájjuk, a magházak helyét meglocsoljuk fahéjas citromlével (nagyobbaknál mézes darált dióval is megtölthetjük).
Az almákat levelestészta-korongokra borítjuk (lehet mirelitből), és vékony mandulaforgácsból tüskéket, szegfűszegből szemet, orrot készítünk. Forró sütőben percek alatt elkészül. (A szegfűszeget fogyasztás előtt dobjuk ki.)
OLVASS TOVÁBB!
Szuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
Már az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK