SZÉPSÉG

Tej - a legtermészetesebb szépségelixír

Szerző:
Szabó Anna
A legsokoldalúbb tápanyag: a proteinekből, vitaminokból és ásványi anyagokból álló fehér „koktél” feszessé tesz, kisimít, erősít, megfiatalít. Egészséges natúrkúra bőrnek, hajnak és az egész testnek. Próbáld ki!
Az élet alapja

Egy újszülöttnek – a melegség és a szeretet mellett – az egyetlen természetes táplálék, amire egészséges növekedéséhez szüksége van: a tej. Azonban a felnőtteknek is fontos energiaforrás, amely minden létfontosságú anyagot tartalmaz.

- Pozitív tulajdonságaival nemcsak belülről hat, de külső alkalmazása is széles skálán mozog, serkenti a vérkeringést, és erősíti az immunrendszert.

- Csak néhány évvel ezelőtt fedezték fel a kutatók a tejnek azt az alkotóelemét, amely a sejteket gyorsabb osztódásra készteti, és ezáltal segíti a kötőszövet és a bőr regenerációját.

- Ez idő tájt a tej egyes részecskéinek vérnyomáscsökkentő, antibakteriális, illetve a rák kialakulását gátló hatásait kutatják.


Élvezetessé teszi a fürdést

Régen: már Nofretete is szamártejben fürdött. Az óegyiptomi királynő tehát már 300 évvel a legendás Kleopátra előtt felfedezte a tej áldásos hatását. Az ókori Rómában is nagyra becsülték. Néró felesége, Poppea például 100 szamár tejét használta el egyetlen fürdőhöz.

Ma: főleg a tehéntej képezi a tejkozmetikumok alapját. A mennyiségek is csökkentek: már 2 liter tej elegendő egy kellemes fürdőhöz. Ráadásul, ha olajjal keverjük, még kevesebbre van szükség.

A tej kivonata, a tejsavó is igen kiváló szépítőszer: stabilizálja a bőr savak elleni természetes védőrétegét. A tejben és a tejsavóban található tejsav fertőtleníti a bőrt, és fürdés után sokáig kellemes közérzetet biztosít.

A tejzsír kiváló természetes emulgálószer, amely gyengéden tisztítja a bőrt anélkül, hogy kiszárítaná. Természetesen nem vetekszik a szappanok hatásfokával, ezért előbb alaposan mosakodj meg, azután lazulj el még egy kicsit a tejes fürdővízben. 15-20 perc elegendő idő a tejnek, hogy áldásos hatását kifejtse.


Fontos!

A tejes fürdő hártyavékony filmszerű réteget hagy maga után a bőrön, ezért óvatosan törölközz, ne dörzsöld a bőröd, hanem finoman itasd fel a nedvességet.


Tejes fürdők

Minden bőrtípushoz: fél liter tejet és két evőkanál búzacsira olajat keverjünk össze, és adjuk a fürdővizünkhöz. A fürdőzés legfeljebb 20 percig tartson, utána vegyünk egy gyors hidegzuhanyt.

Száraz bőrre – mézes-tejes fürdő: 50 gramm folyékony mézet két liter forró tejben feloldunk, és a fürdővízhez adjuk. Igény szerint 10 csepp illóolajat is keverhetünk a vízbe. Feszültségoldáshoz, lazításhoz levendula, élénkítőnek pedig citrusolaj ajánlott.

Tipp: a zuhanyzás kedvelői használjanak tej alapú tusfürdőt, vagy szappant.


A szemek ragyogásáért…

Egy liter tej egy felnőtt ember napi B2- és B12-vitamin-szükségletét fedezi, valamint harmadát adja az egyéb vitaminok napi szükséges bevitelének. Ilyenek:

- A-vitamin, mely kisimítja a ráncokat,
- C-vitamin, mely regenerálja a kötőszövetet,
- E-vitamin, mely óv a szabad gyökök okozta sejtkárosodások ellen,
- B-vitamin, mely sugárzóvá teszi a szemet, és jókedvre derít.


Tejes borogatás kialvatlan szemre

2 vattapamacsot 1 evőkanál tejjel és fekete teával átitatunk, majd a szemünkre helyezzük, és 10 percig rajta hagyjuk.


A selymes hajért…

A tejben található B-vitaminok nemcsak a bőr természetes fényét adják vissza, hanem a hajnak is egészséges ragyogást kölcsönöznek, és a hajhullás megelőzésében is jelentős szerepük van.

Belsőleg: a tejben lévő kalcium fontos a keratin (a haj szaruanyagtának) újratermelődésében.

Külsőleg: a tejfehérje erősíti a fejbőrt: „betapasztja” a korpásodás okozta hámsérüléseket, és védőréteget képez a hajszálakon.

A tej alapú samponok tehát rendkívül hasznosak a hajnak: visszaadják fényét és ellenálló képességét, ezenkívül megedzik az olyan stresszhatások ellen, mint a hajszárítás. Rendszeres használatuk esetén a haj könnyebben fésülhetővé és jobban formázhatóvá válik.


Problémás hajra

Tejszínkúra igénybevett hajra: 2-3 evőkanál tejszínt vagy joghurtot néhány csepp búzacsíra olajjal és egy teáskanál citromlével elkeverünk és a fejbőrbe masszírozzuk. 15 perc hatóidő elteltével öblítsük le.

Korpás, zsíros hajra: 1 csésze csalánteát 1 csésze tejjel összekeverünk, és nedves hajunkra öntjük, majd alaposan bemasszírozzuk a fejbőrbe. 15 perc után öblítsük le.


A karcsúságért...

A tej nem kifejezetten fogyókúrás táplálék, hiszen magas zsírtartalommal bír. A sovány tej és a kefir viszont már bátran fogyasztható. Igazán alakbarát azonban a tejsavó, mely teljesen zsírmentes, és majdnem annyi vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a tej. A tejsavó alapú készítmények tisztítják a beleket, és segítik az emésztést, tehát a szervezet salaktalanításának legtermészetesebb eszközei. Az íze valóban nem túl kellemes, ezért tanácsos összekeverni gyümölcslével, vagy gyümölcspürével. Hetente egy „tejsavós” nap fölöttébb kedvez az anyagcserének.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL