Hozzávalók
- 1-2 csirkecomb vagy mell személyenként,
- 2 evőkanál vaj,
- 2 evőkanál szójaszósz,
- 2 evőkanál méz,
- 1 gerezd fokhagyma,
- csipetnyi kömény,
- csipetnyi őrölt erős paprika,
- 1 evőkanál ecet,
- petrezselyem,
- 8 dkg pirított mogyoró,
- 1 pohár száraz fehérbor,
- só, bors,
- kevés olaj.
Elkészítés
Hozzávalók
- 1 csirke,
- kávéskanálnyi egész fekete bors, só,
- 2 babérlevél,
- 1 db húsleveskocka,
- 2 kis fej hagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 doboz mélyhűtött leveles tészta.
A mártáshoz
- 1 fej hagyma,
- 15 dkg gomba,
- 3 dkg liszt,
- 3 dl tej,
- 1,5 dl csirkehúsleves,
- kevés vaj,
- 10 dkg sonka,
- kávéskanálnyi mustár,
- 1 csokor petrezselyem,
- bors,
- 1 tojássárgája.
Elkészítés
A megtisztított, alaposan megmosott csirkét tegyük fazékba, és öntsük fel vízzel. Fűszerezzük borssal, babérlevéllel, sóval, leveskockával, a negyedekre vágott hagymával és az egészben hagyott, hámozott fokhagymával. Lefedve alacsony lángon főzzük.
Vegyük ki a puhára főtt csirkét a levesből, hagyjuk hűlni, majd hidegen csontozzuk ki. A húst vágjuk négy centis darabokra. A leszűrt levet tegyük félre.
A mártáshoz kevés vajon pirítsuk aranyszínűre a szeletelt hagymát. Szórjuk hozzá a megtisztított, apróra vágott gombát, majd pirítsuk tovább még három percig. Szórjuk meg liszttel, keverjük jól el, majd öntsük fel a tejjel, és a húslevessel. Forraljuk fel, alacsony lángon sűrítsük be. Adjuk hozzá a csíkokra vágott sonkát, a mustárt és az apróra vágott petrezselymet. Borsozzuk meg, és tegyük hozzá a csirkehúst. Tíz percig főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A felengedett leveles tésztát osszuk két vagy három részre. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a harmadát, és béleljük ki vele a kivajazott sütőformát vagy tepsit - peremet hagyva -. Terítsük rá a gombás, húsos tölteléket, majd fedjük be a másik tésztalappal. A széleket vizezett kézzel jól nyomkodjuk össze. Ha három részre osztottuk a nyers tésztát, az utolsó harmadból formázzunk leveleket a tészta tetejére. Sütés előtt kenjük át a kikevert tojássárgájával. Előmelegített sütőben magas lángon süssük először tíz percig, majd mérsékelt lángon még húsz percig. Melegen is, hidegen is tálalhatjuk.
Hozzávalók
- 2 nagyobb csirkemell
- 1 fej vöröshagyma,
- 5 szál sárgarépa,
- 2 szál petrezselyemgyökér,
- 1 kis zeller,
- 1 kis karalábé,
- 1 zöldpaprika,
- 1 paradicsom,
- 2 doboz tejföl,
- 3 db babérlevél,
- vegeta ízlés szerint,
- 2 evőkanál mustár,
- feketebors, só ízlés szerint.
Elkészítés
A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk. Egy fazékba rakjuk, a fűszerekkel együtt és annyi vízzel – vagy húslével - felöntjük, hogy teljesen ellepje. Min. 1 órát főzzük, hogy a répa megpuhuljon. Figyeljünk oda, nehogy elfőjön a leve, ha kevésnek ítéljük, öntsünk még hozzá.
Miután a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a csirkemelleket, és tovább főzzük egészen addig, amíg puha nem lesz. Itt is figyeljünk a kellő vízmennyiségre. Akkor jó, ha pont ellepi az ételt a víz. Ha a csirkemellek megpuhultak, kivesszük, és egy tálra rakjuk. A zöldségeket (a babérlevél kivételével) turmixszoljuk le, majd a mustárral és a tejföllel ízesítsük. Ha nem tartjuk elég sűrűnek, akkor egy kevés liszttel még behabarhatjuk. Spagettivel vagy zsemlegombóccal tálaljuk.
Hozzávalók
- 3 db filézett csirkemell – szeletelve,
- 3 nagyobb brokkoli,
- 50 dkg trappista sajt,
- 0,5 dl tejszín,
- 3 db tojás,
- kevés bors, só.
Elkészítés
A brokkolit apró rózsákra szedjük, és vegetás vízben addig főzzük, amíg még ropogós marad. Szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. A szeletelt csirkemelleket vékonyra klopfoljuk, óvatosan sózzuk, borsozzuk, majd ráhelyezzük a kihűlt brokkolikat. A hússzeleteket feltekerjük, és hústűvel rögzítjük.
A sajtnak kb. a felét lereszeljük, a három tojást felverjük. A hústekercseket először beleforgatjuk a tojásba, majd a reszelt sajtba, és egy tűzálló tálba egymás mellé lerakosgatjuk őket. Ráöntjük a tejszínt, a maradék sajtot egyenletesen eloszlatjuk a tetején, és alufóliával lefedjük. 180 fokon sütjük kb. 45 percig, majd a fólia eltávolítása után pirosra sütjük. Zöldségekkel, vagy párolt rizzsel tálaljuk.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK