Hozzávalók
- 1 Rama margarin (szobahőmérsékleten tárolva),
- 1 csésze cukor,
- 2 teáskanál sütőpor,
- 1 nagyobb tojás,
- fél teáskanál mandula aroma,
- 2 csésze liszt,
- ¼ csésze kukoricakeményítő
- szeletelt mandula.
Elkészítés
A vajat, a cukrot, és a sütőport keverjük össze egy nagy tálban, majd adjuk hozzá a lisztet, a tojást és mandulakivonatot. Felezzük meg, majd mindkét adagot nyújtsuk ki vékonyra. Tegyük be a hűtőbe kb. 4 órára.
Melegítsük elő a sütőt a legmagasabb fokon. Amíg a sütő bemelegszik egy szív alakú formázó segítségével formázzuk meg a tésztát. A szív keskeny csücskénél vágjuk be a tésztát a szív 1/3-áig, majd kissé húzzuk szét. A szívek két szárnyát mandula szirmokkal díszítsük, egy kevés olvasztott cukorral rögzítsük rá, majd 8-10 percig süssük, amíg szélei aranybarnák lesznek.
Hozzávalók
- 2 csésze finomliszt,
- ½ csésze őrölt mandula,
- ½ csésze porcukor,
- 1 csipet só,
- 12,5 dkg hideg, morzsolt vaj,
- 1 tojás,
-1 teáskanál citrom eszencia,
- 1 citrom leve,
- kék ételszínező.
Elkészítés
A vajat, a lisztet, a mandulát, és a cukrot tegyük bele egy robotgépbe és 30 másodpercig mixeljük, amíg morzsás állaga lesz. Vegyük ki, majd adjuk hozzá a tojást és a citrom eszenciát. Gyúrjuk belőle egy nagy gombócot és hagyjuk pihenni egy órán át.
Melegítsük elő a sütőt 160 C fokra, tegyünk két réteg sütőpapírt a tepsibe. Nyújtsuk ki a tésztát 5 mm vékonyra, két konyharuha között. Egy rénszarvasforma segítségével vágjuk ki a formákat. 12 percig süssük, majd hagyjuk hűlni. Egy tálba tegyük bele cukormázat, adjuk hozzá a citromlevet és az ételszínezőt. Miután kihűltek a szarvasok kenjük be ezzel a masszával és hagyjuk megszáradni.
Hozzávalók
- 17 dkg liszt,
- 7 dkg étkezési keményítő,
- 1 csipet sütőpor,
- 16 dkg vaj,
- 6 dkg cukor,
- 1 tojás,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 csipet só,
- fél pohár baracklekvár,
- 15 dkg marcipán (nyers massza),
- 5 dkg porcukor,
- csokoládémáz,
- mandula, pisztácia vagy dió ízlés szerint.
Elkészítés
A lisztet a keményítővel és a sütőporral összekeverjük. A vajat, a cukrot, a tojást, a vaníliás cukrot és a sót is beledolgozzuk, és mindezt sima tésztává gyúrjuk, majd 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkán kb. 2 mm vastagságra kinyújtjuk. Szív alakú formával kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire téve 5-10 percig sütjük.
A baracklekvárt simára kavarjuk, és rákenjük a szívekre. A marcipánt a porcukorral összegyúrjuk, pergamenpapírok között vékonyan kinyújtjuk, és ugyanakkora szíveket szaggatunk ki belőle, mint az előbbi tésztából.
A marcipánszíveket két tésztaszív közé fektetjük. Bevonjuk őket csokoládémázzal és apró cukorkákkal, mandulával, félbevágott dióval vagy pisztáciával díszítjük.
Hozzávalók
- 6 tojás,
- 30 dkg mandula,
- 30 dkg porcukor,
- 40 dkg liszt,
- 2 dkg fahéj,
- 1 citrom.
Elkészítés
4 tojásfehérjének a habjából, a megőrölt mandulából, a porcukorból, a lisztből, a fahéjból és fél citromreszelt héjából tésztát keverünk. Jól kidolgozzuk, és cukros deszkán, cukrozott nyújtófával kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Csillag alakú szaggatóval kiszaggatjuk, vajjal kikent tepsiben gyenge tűzön megsütjük. 2 tojásfehérjéből, cukorból, citromléből fehér mázat készítünk, bekenjük vele a kihűlt csillagokat, és langyos sütőben megszárítjuk.
Hozzávalók
- 30 dkg liszt,
- 10 dkg cukor,
- 10 dkg marcipán,
- 1 csipetnyi só,
- fél kávéskanál fahéj,
- 1 csomag csokoládépor,
- 15 dkg vaj,
- 2 tojás,
- csokoládémáz.
Elkészítés
A lisztet, a cukrot, a darabokra vágott marcipánt, a sót, a fahéjat, a pudingport összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat, a tojásokat és mindezt összegyúrjuk. A lisztezett deszkára egy diónyi tésztadarabkát teszünk, abból perecet formálunk és sütőpapírral bélelt sütőlapon, 180 fokon 10-15 percig főzzük. A csokoládémázzal a kisült pereceket bevonjuk. Behintjük cukorgyöngyökkel.
Hozzávalók
- 15 dkg vaj,
- 15 dkg porcukor,
- 15 dkg mandula,
- fahéj,
- 30 dkg liszt.
Elkészítés
A vajat elhabarjuk a porcukorral. Hozzáadjuk a hámozott, őrölt mandulát, a csipet törött fahéjat és a lisztet. Kidolgozzuk, kinyújtjuk és félhold alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Vajjal kikent tepsiben, lassú tűzön kb. 30 percig sütjük. Ha kihűlt, citrommázzal vonjuk be, cukorgyöngyökkel díszítjük.
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK