Marcipánba burkolt karácsony

 

 

 

Marcipánkészítés saját kezűleg

Hozzávalók

- ½ kg hámozott, őrölt mandula,
- 25 dkg porcukor,
- 10 dkg szőlőcukor,
- 40 dkg cukormáz,
- 1 csésze víz,
- ételszínező.

Elkészítés


Keverd össze a mandulát és a cukrot, majd önts hozzá egy kis vizet. Add hozzá a szőlőcukrot, a cukormázat is, miközben folyton kevergeted. Keverj hozzá egy csepp ételszínezéket is. A mandula ne legyen több a massza 57%-ánál. Ha mindent helyesen adagoltál, egy jól formálható masszát kell kapnod.

 


1. Diós marcipángolyók – sütés nélkül

Hozzávalók

- 20 dkg marcipánmassza,
- 2 dkg porcukor,
- 2 dkg tejcsokoládé,
- 1 evőkanál rum,
- csokoládé bevonó,
- darált dió.

Elkészítés


A marcipánmasszát tésztává gyúrjuk, a porcukorral, a tejcsokoládéval és a rummal. A masszából kis golyókat formálunk. Villára szúrva csokoládé bevonóba mártjuk, majd a darált dióba hempergetjük.


3. Marcipános muffin


Hozzávalók

- 1 ½ csésze liszt,
- ½ csésze őrölt mandula,
- 1 csomag sütőpor,
- ½ csésze cukor,
- ½ csésze vaj vagy margarin,
- 1 csésze ásványvíz,
- marcipángolyócskák.

Elkészítés


A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A lisztet összekeverjük a mandulával és a sütőporral, a cukrot pedig a margarinnal és az ásványvízzel. A végén elegyítjük őket. A tésztából 1-1 kanálnyit teszünk a muffin formák aljára, mindegyikre helyezünk 1-1 marcipángolyócskát, majd a maradék tésztával befedjük a golyókat. 20 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk, és csak azután vesszük ki a süteményeket a formából.


4. Marcipántekercs


Hozzávalók

- 10 dkg vaj,
- 5 evőkanál. baracklekvár,
- 10 dkg darált mandula,
- 2 cl amarettó vagy mandulalikőr,
- 20 dkg marcipán massza,
- 50 dkg háztartási keksz,
- 2 evőkanál porcukor.

Elkészítés


A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lekvárt, a likőrt, a mandulát és a már előre lereszelt háztartási kekszet. Alaposan összegyúrjuk úgy, hogy nyújtható masszát kapjunk. (Ha túl lágy a massza, akkor kekszreszeléket, ha túl száraz, akkor baracklekvárt adjunk hozzá.) Kis időre a hűtőbe helyezzük.

Közben a marcipán masszát kétfelé vágjuk, és mindkét darabot porcukorral meghintett gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk. A kinyújtott marcipánlapokon elkenjük a már kihűlt masszát, és jó szorosan feltekerjük. Kívülről vékonyan megkenjük baracklekvárral és darált mandulába hempergetjük. Felszeletelve, porcukorral megszórva kínáljuk.


5. Marcipános puszedli


Hozzávalók

- 20 dkg mandula,
- 10 dkg tejcsokoládé,
- 20 dkg marcipán massza,
- 2 tojás,
- 15 dkg porcukor,
- 3 evőkanál kakaópor,
- 1 teáskanál fahéj,
- 20-25 db meggy (befőttből).

A díszítéshez:
- 15 dkg csokoládé bevonó,
- szeletelt mandula,
- cukorgyöngy.

Elkészítés


A meggyeket kimagozzuk és félbevárjuk, a csokoládét felaprítjuk. A puha marcipán masszát a tojásfehérjékkel összegyúrjuk, apránként hozzáadjuk az apró darabokra vágott mandulát, a porcukrot, a kakaót, a fahéjat, és a felaprított csokoládét. Az így kapott masszát tésztává gyúrjuk.

A tésztából teáskanálnyi adagokat veszünk, a közepébe egy fél meggyet rakunk, és tésztával körbecsomagoljuk. Az eredmény: kb. 3 cm átmérőjű golyók. A kész golyókat egymástól kellő távolságban sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. 180 C fokos sütőben kb. 10-15 percig sütjük.

A puszedlit kivesszük, teljesen lehűtjük, és ízlés szerint olvasztott csokoládéval megkenve, gyöngyökkel vagy szeletelt mandulával megszórva dekoráljuk.


6. Marcipános karika


Hozzávalók

- 40 dkg marcipánmassza,
- 4 tojás,
- 2 citrom reszelt héja,
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj,
- csipetnyi só,
- 4 dkg porcukor.

Elkészítés


A marcipánt durvára reszeljük, majd a tojások sárgájával, a citromhéjjal, a fahéjjal és a sóval simára dolgozzuk (lehet robotgéppel). Nagy lyukú (lehetőleg csillagcsöves) nyomózsákba töltjük és egy vagy két, sütőpapírral kibélelt tepsibe 20 db karikát nyomunk.

200 C fokra előmelegített sütőben, kb. 4-5 percig sütjük. Ezután a sütőt 150 fokra lekapcsoljuk, majd a karikákat 5-6 perc alatt készre sütjük.
4 evőkanál vizet 4 dkg porcukorral felforralunk és kb. 2 percig főzzük. A cukormázzal a forró marcipános karikákat megkenjük és hűlni hagyjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk! Ha színes karikákat szeretnénk, akkor egy kis ételfestéket is keverhetünk a cukormázba.


7. Marcipános csokoládétorta


Hozzávalók

A tésztához:
- 6 tojás,
- 12 dkg liszt,
- 1 csomag sütőpor,
- 12 dkg cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 2 evőkanál. citromlé,
- 2 evőkanál kakaópor.

A krémhez:
- 15 dkg étcsokoládé,
- 25 dkg puha vaj,
- 2 evőkanál kakaópor,
- 2 evőkanál cukor,
- 1 doboz főzőtejszín,
- rum ízlés szerint.

További töltelékhez:
- 1 csomag csokoládés pudingpor.

A bevonathoz:
- 50 dkg marcipán massza.

Elkészítés


A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a sárgákat a cukrokkal jó habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a kakaóport, majd a citromlevet. A kemény habot óvatosan beleforgatjuk. Kivajazott, kilisztezett kapcsos tortaformában kb. 20-30 percig sütjük, de mindenképpen alkalmazzunk tűpróbát, hogy valóban nem ragad-e már, megszilárdult-e mindenhol. Ha elkészült, sütőrácson kihűtjük.

Közben elkészítjük a csokoládékrémet. Az étcsokoládét vízgőz fölött egy fém keverőtálban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a puha vajat. Amikor elolvadt, csomómentesre elkeverjük vele a kakaóport, majd a cukrot, a rumot és végül a főzőtejszínt. Addig keverjük, amíg kicsit fel nem habosodik.

Mikor a tészta kihűlt, négy lapra vágjuk, és megtöltjük úgy, hogy az alsó réteg piskótára rákenjük a csokoládékrémet, ráhelyezzük a második réteg tésztát. Ekkor a tészta köré karimát pattintunk (a kapcsos forma karimáját) és a pudingos krémmel leöntjük. Kis időre a hűtőbe tesszük szilárdulni. Mikor megszilárdult jöhet rá a következő réteg piskóta, a csokoládékrém, majd a tetejére ismét piskótatészta.

A kész tortát marcipánnal borítjuk be. A kész vagy saját kezűleg elkészített marcipán masszát kb. 0,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk, és beborítjuk vele a tortát.

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL