Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Szalonnás burgonyalepény

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

1 kg kemény húsú burgonya
6 vékony szelet füstölt húsos szalonna
2 gerezd fokhagyma
2 mogyoróhagyma
petrezselyemzöld
kakukkfű
turbolya
1 diónyi vaj
350 g omlós tészta
1 tojás
1 kis doboz tejszín
só, bors

 

Elkészítése:

Hámozzuk meg, mossuk meg és töröljük szárazra a burgonyát, majd vékonyan szeleteljük fel. A szalonnáról távolítsuk el a bőrét, és vágjuk apró kockákra. Tisztítsuk meg a fokhagymát és a mogyoróhagymát, majd vágjuk fel finomra csakúgy, mint a zöldfűszereket. Vajazzunk ki egy kerek tortaformát. Az omlós tésztát osszuk egy kisebb és egy nagyobb részre. A nagyobbikat lisztezett deszkán nyújtsuk ki, és terítsük a formába úgy, hogy túllógjon a szélén. A tésztát rakjuk ki egy sor burgonyával, sózzuk, borsozzuk, majd szórjunk rá egy réteg apróra vágott zöldfűszerrel összekevert szalonnakockát. Ezután egy újabb réteg burgonya következik, amjd ismét zöldfűszeres szalonna és így tovább mindaddig, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A szalonna miatt csak mérsékelten sózzunk, viszont bőven használhatjuk a borsot. Nyújtsuk ki a maradék tésztát: ez lesz a lepény teteje. Fektessük rá a töltelékre, és enyhén megnedvesítve ragasszuk egymáshoz a két tésztát, ujjunkkal körös-körül összenyomkodva. A lepény tetejét és oldalát kenjük meg felvert tojással. Melegítsük a sütőt 225 ºC-ra, és süssük 1 óra 15 percig. Vegyük ki a sütőből, és óvatosan vágjuk körbe a tetején a tésztát. Öntsük bele tejszínt, és mozgassuk meg a lepényt, hogy mindenhova jusson belőle. Illesszük vissza a fedelet, tegyük vissza a kikapcsolt sütőbe, és tartsuk benn 15 percig.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL