Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Túrós batyu

Szerző:
Szabó Anna
Mesébe illő reggeli egy igazi klasszikussal... Igaz, a nagyinál biztos nem készíti finomabban, de legalább egyszer próbáld meg elkészíteni. A házilag sütött túrós batyunak nincsen párja, a vesződség mindig kárpótolja az embert.

 

 

Hozzávalók:

A tésztához:
½ kg liszt
3 dl tej (langyos)

5 dkg kristálycukor
7,5 dkg sütőmargarin
2 tojássárgája
½ kocka élesztő (2,5 dkg)

A töltelékhez:
25 dkg túró
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál búzadara
1 egész tojás
Ízlés szerint mazsola

 

Elkészítése:

Kézmeleg tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba öntjük a lisztet, a tojássárgáját, a cukrot a sót és a felfuttatott élesztőt, és megdagasztjuk a tésztát. Letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen 1 óra hosszát kelni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket: a túró először burgonyanyomón áttörjük, a cukrot olvadásig tojássárgájával és a citromlevével elkeverjük, majd a túróval jól összedolgozzuk.

Ezután óvatosan 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd kockalapokat vágunk belőle. A közepére tölteléket teszünk, és a szemben lévő csücsköket összecsippentve felhajtogatjuk. Hagyjuk így kelni fél órán át. Addig 180 ºC-ra előmelegítjük a sütőt, és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. A tetejére fogyasztás előtt porcukrot szórunk.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL