6 nagy (kb. 10 cm átmérőjű) articsóka
½ citrom
2 evőkanál friss citromlé
5 evőkanál olívaolaj
2,5 dl víz, leveskockából készített leves vagy száraz fehérbor
40dkg meghámozott, kockára vágott vagy lecsepegtetett és felaprított konzervparadicsom
10 dkg mazsola 10 percig annyi meleg vízbe áztatva, amennyi ellepi
2 evőkanál méz
Só és frissen őrölt bors
Vágjuk le az articsóka szárát és tetejét, szedjük szét, és a külső levelek nagyját dobjuk el, majd a maradékot éles késsel távolítsuk el. A lágy articsókát vájjuk ki éles kiskanállal, majd dörzsöljük be a fél citrommal a felületét, és helyezzük citromlével kevert hideg vizes tálba, míg az összessel el nem készülünk. Közvetlenül főzés előtt csepegtessük le, és itassuk le róla a vizet.
Töltsük az olívaolajat nagy serpenyőbe, és tegyük közepes lángra. Tegyük bele az articsókaszíveket, forgassuk át benne alaposan, és öntsük fel a vízzel, az alaplével vagy a borral. Fedjük le a serpenyt, és pároljuk benne az articsókát puhán ropogósra (kb. 15 perc), miközben a foyladék nagy részét magába szívja. Adjuk hozzá a paradicsomot, a lecsepegtetett mazsolát meg a mézet, kavarjuk össze alaposan, és fedő nélkül, takarékon főzzük, míg késsel megszúrva puhának érezzük, és a lé besűrűsödött (kb. újabb 10 perc). Sózzuk, borsozzuk, és szükség szerint adjunk még hozzá mézet vagy citromlét. Rakjuk tálcára, és kanalazzuk rá a visszamaradt párolólevet.
OLVASS TOVÁBB!
Szuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
Már az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK