Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Túrós-paradicsomos kenyér

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

1 kocka élesztő
1 teáskanál cukor
12,5 dkg túró
50 dkg félfehér búzaliszt
12,5 dkg aszalttönköly-dara
3 teáskanál só
1,25 dl langyos paradicsomlé
4 evőkanál olaj
1 tojássárgája
1 evőkanál friss rozmaring a megszóráshoz
Liszt a kidolgozáshoz
Vaj a tepsihez

 

Elkészítése:

Az élesztőt szétmorzsoljuk a cukorral és 1 dl langyos vízzel simára keverjük. Letakarva 15 per alatt felfuttatjuk. A túrót konyharuhában kissé kinyomkodjuk, és lecsepegetjük.

A lisztet a tönkölydarával és sóval elkeverjük. Az élesztős vízzel, 1 dl langyos vízzel, a paradicsomlével, a túróval és az olajjal 10 percig dagasztjuk.

Szükség esetén adunk hozzá még egy kis lisztet. A tálat liszttel behintjük. A tésztát kerekre formáljuk, és a tálban letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

Egy tepsit kivajazunk. A tésztát kicsit átgyúrjuk, hosszúkás cipót formálunk belőle, és a tepsibe tesszük. Meleg helyen letakarva még 30 percig kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük. A tojássárgáját egy kis vízzel elkeverjük, és megkenjük vele a cipót. A tészta tetejét hosszában kb. 1 cm mélyen bevágjuk, és rozmaringgal megszórjuk. A kenyeret a sütőben 200 ºC-on (középen, légkeverésesben 180 ºC-on) 50-60 percig sütjük.

 

 

 


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL