Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a magzati fejlődés meghatározza a felnőttkori hajlamot bizonyos betegségekre. Ma már azonban nagy számban kaphatók olyan táplálék kiegészítők, amelyek a terhesség időszakára megfelelő mennyiségű tápanyagot tartalmaznak, és különösen hasznosak az energiaszegény vagy nem teljes értékű étrendet tartó nőknek.
Kezeljük lazán ezt a részét életünknek, hogy ne úgy emlékezzünk vissza rá, mint egy végig stresszelt, idegileg kikészítő időszakra. Pihenjünk sokat, és ha még nincs a pocakunkban bébi, használjuk ki ezt az időt, csináljunk olyan dolgokat, amiket már terhesség alatt nem lehet, és szülés után sem egy jó ideig. Mindannyian tudjuk, hogy a vitamin szükséglet mennyire fontos az emberi szervezetnek. Különösen terhesség alatt és az előtte lévő hónapokban kell még nagyobb figyelmet szentelni vitaminfogyasztásunknak. Ha várandós vagy, esetleg tervben van a baba, mihamarabb keresd fel az orvosodat, hogy megbeszélhessétek, milyen táplálék kiegészítőket kell szedned. De vajon mennyivel tér el a vitamin fogyasztás szükséglete ebben az időszakban, melyik vitaminból mennyit fogyasszunk, és honnan nyerhetjük ki ezeket?
A vitamin szó jelentése: vita-amin = az élethez szükséges fehérje. A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek a különböző anyagcsere folyamatokat segítik elő, melyekre a szervezetnek a normális életműködéséhez és növekedéséhez szüksége van. Kívülről való bevitelük életfontosságú.
Két csoportra oszthatjuk őket: vízben és zsírban oldódó vitaminokra. A vízben oldódóakat nem lehet túl adagolni, mert a felesleges mennyiség egyszerűen távozik a szervezetből. Ezekből naponta kell elegendő mennyiséget fogyasztani. A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K vitaminok) viszont felhalmozódhatnak a szervezetben, ez nagyon fontos. Az egészséges magzatfejlődés szempontjából a hiányos és a túlzott bevitel egyaránt káros lehet. Most nézzük sorban, hogy mennyivel fogyasszunk többet egyes vitaminokból már a terhességre való felkészülés időszakában is!
A-vitamin
Szükséges a növekedéshez, a csont-, a fog- és a bőrszövet kialakulásához, épségéhez. Növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállást. A-vitamint tartalmaz: tej és a tejtermék, tojássárgája, máj. B2-vitamin
Szinte az összes anyagcsere-folyamatban (fehérje, zsír, szénhidrát) részt vesz. B2-vitamint tartalmaz: élesztő, a tej és tejtermékek, a zöldség- és főzelékfélék, húsok. B6-vitamin
A legtöbb folyamatban fontos alkotóelem. Rendkívül fontos a fehérjék alkotóelemeinek reakcióiban és a zsírok anyagcseréjében. B6-vitamint tartalmaz: máj, húsok, tojássárgája, teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek. B12-vitamin
Számos anyagcsere-folyamatban vesz részt, a legfontosabb ezek közül a vörösvértestek képzése. Hiányában vérszegénység alakul ki. B12-vitamint tartalmaz: csak állati eredetű élelmiszerek (húsok, tej, tejtermékek). C-vitamin
A sejtek épségéért, a vas felszívódásáért felel, a kötőszövetek kollagénjének képződéséhez, és ennél fogva a vérerek falának stabilitásához elengedhetetlen. Jó antioxidáns hatású, az ellenálló képességet fokozza. D-vitamin
A kalcium és a foszfor csontokba és fogakba való épülését segíti. Napfény hatására a bőrben képződhet. Hiányában a csontok fejlődése súlyos zavart szenved. D-vitamint tartalmaz: a halolaj, tojás, tejtermékek, margarinok és a máj. E-vitamin
Antioxidáns hatású vegyület. E vitamint tartalmaz: olajos magvak és hüvelyesek. Folsav
A sejtosztódásnál szükséges vitamin. A magzat központi idegrendszerének kialakulásakor elengedhetetlen. Folsavat tartalmaz: a zöld leveles zöldségfélék (brokkoli, spárga) főzelékfélék (lencse, bab, borsó) és citrusfélék, valamint a mogyoró és teljes kiőrlésű termékek. |
Az ásványi anyagok szintén nagyon fontos szerepet töltenek be a szervezetben. Néhányan a szövetek felépítésében vesznek részt, mások a szervezet működését biztosítják, és vannak olyanok is, amelyek hormonok, enzimek alkotórészei. Természetesen ezeket az anyagokat sem tudja szervezetünk előállítani, ezért a megfelelő mennyiségben rendszeresen kell bejuttatni a táplálkozással. Az úgynevezett makroelemeket naponta néhány száz milligramm vagy néhány gramm mennyiségben, a mikroelemeket néhány milligrammos mennyiségben kell tartalmaznia az étrendnek.
Kalcium
A csontok és a fogak legfőbb építőanyaga, de az izomműködésben és a véralvadásban is fontos szerepe van. Kalciumot tartalmaz a tej és a tejtermékek. Foszfor
A kalciummal együtt bizonyos szövetek felépítésében játszik nagyon fontos szerepet. Foszfort tartalmaz: tejtermékek, hüvelyesek, gabonafélék és olajos magvak. Magnézium
Ez az ásványi anyag, amely kulcsszerepet játszik a csontképződésben, szintén kiválasztódik az anyatejjel. A csontozatban raktározott magnéziumkészlet a terhesség alatt kiürülhet, ha a táplálékfelvétel során nem jut elég magnézium a szervezetbe. A magnéziumhiány hajlamosít a terhességi görcsök kialakulására. Magnéziumban gazdag élelmiszerek a teljes kiőrlésű gabonafélék, a nagy korpatartalmú gabonaipari termékek, olajos magvak, mogyoró, mandula és babfélék. Vas
A vér oxigénszállításában, a vörösvértestek képzésében és a sejtműködésben szükséges elem. Hiányában vérszegénység és fejlődési rendellenességek fordulhatnak elő. A terhes nők szervezete több vért termel a magzat és a méhlepények ellátására, ezért megfelelő mennyiségű vasat kell juttatni a szervezetbe, hogy több vörösvérsejt termelődjön. A termesség alatt a bélből hatékonyabban szívódik fel a vas. Vasat tartalmaz: az állati eredetű vasforrások (húsok, máj) sokkal jobban hasznosulnak, mint a növényiek (dió, gabonamagvak, hüvelyesek). Vigyázni kell azonban, mert a nagy mennyiségű vas felvétele székrekedést okozhat, és gátolhatja a cink felvételét, mivel a két ásványi anyag egymás felszívódását akadályozza. Jód
A pajzsmirigyhormonon keresztül az anyagcsere szabályozásában szerepel. A magzati élet során hiánya növekedési, majd szellemi visszamaradást okoz. Jódot az ivóvízzel tudunk felvenni. Cink
Az inzulin alkotórészeként a szénhidrát-anyagcserét befolyásolja, de a sejtregenerációt és az immunrendszer működését is serkenti. Cinket tartalmaz: gabonafélék, olajos magvak, tejtermékek. |
A magzat és az azt ellátó méhlepény sokszor akkor alakul ki, amikor az anya még nem tudja, hogy terhes. Ezért minden fogamzásképes, gyermeket kívánó nőnek kiegyensúlyozott étrendet kell kialakítania.
A normális testsúly alatti nőknek lehet, hogy kevés az ösztrogénjuk: ez a hormon alapvető szerepet játszik a szabályos menstruációs ciklusok kialakulásában. Ezzel szemben egy túlsúlyos nőnél a peteérés jelenthet problémát. Ezért a tervezett terhesség előtt tanácsos a súlyfelesleget leadni, mert a terhesség alatti fogyókúra miatt a magzat és a szervezet nem jut hozzá az alapvető tápanyagokhoz.
A leendő szülőknek tanácsos abbahagyniuk a dohányzást, mielőtt gyermeket nemzenének. A dohányzás következményeként csökken az újszülött súlya, állapota veszélyeztetettebb, és gyakoribbak a terhesség alatt fellépő szövődmények. A terhesség alatti dohányzás káros hatását semmilyen kiegészítő nem védi ki.
Az alkoholfogyasztás mind a férfiaknál, mind a nőknél csökkenti a termékenységet, ezért a gyermeknemzés előtti fogyasztást tanácsos minimálisra csökkenteni vagy abbahagyni. A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás a terhesség alatt károsíthatja a magzatot, ami akár értelmi fogyatékossághoz vagy úgynevezett magzati alkohol szindrómához vezethet, amikor a kisbaba alkoholfüggőséggel jön a világra. A szakemberek véleménye megoszlik abban a kérdésben, hogy kis mennyiségű alkoholfogyasztás engedélyezhető-e a terhesség alatt. Általában azt tanácsolják, hogy a nők a terhesség ideje alatt tartózkodjanak az alkoholfogyasztástól.
A reggeli rosszullét hagyományos gyógyszerei közül a gyömbér gyökerét tartják a legeredményesebbnek és leghatékonyabbnak. A gyömbér fogyasztható kapszula, tabletta, tea és gyömbérital illetve friss gyömbér formájában.
A bolhamag útifű vagy a lenmag megszünteti a székrekedést, ami a várandós nők gyakori panasza. A lenmagot vagy a korpáját vízzel vedd be, így a bélmozgás javul, és a székletürítés is könnyebb lesz.
Van, aki málnalevelet ajánl, amely erősíti az anyaméhet. Azt gondolják, hogy ez elősegíti a méhizom megfelelő összehúzódását, és csökkenti a vajúdás időtartamát. Ez azonban csak a terhesség 34. hete után szedhető, ennél előbb vetélést okozhat!! A napi két-három tabletta, amit étkezés közben kell bevenni, 400 mg málnalevél-kivonatot tartalmaz.
A koraszülötteknek rutinszerűen K-vitamint adnak, hogy minimálisra csökkentsék a gyermekre nézve életveszélyes vérzéseket. A K-vitamint sokáig izomba adott injekció formájában juttatták a szervezetbe, de amióta felmerült annak a veszélye, hogy a módszernek esetleg köze lehet a leukémiás megbetegedéshez, áttértek a K-vitamin szájon át történő adagolására.
OLVASS TOVÁBB!
JUKKI – baba játékok, amelyek fejlesztik és szórakoztatják a kicsiket
A babák számára az első hónapok és évek életük legfontosabb időszaka, hiszen ekkor fejlődik legintenzívebben az érzékelésük, mozg...
GYERMEK"A szülőknek nem szabad mindent személyeskedésnek venni"
Sok szülő fél a pubertáskortól. Egy szakértő elmagyarázza, a szülők és és a tinédzserek hogyan vészelhetik át ezt az időszakot....
GYERMEK7 jel, ami arra utal, hogy csemetéd emlékszik az előző életére
Úgy tartják, hogy a gyerekek kb. 3-4 éves korukig képesek emlékezni korábbi inkarnációikra, és ha jobban odafigyelünk, kaphatunk tőlü...
8 szülői magatartás, mely megakadályozza a gyermeket abban, hogy sikeres legyen
A szülők keményen dolgoznak azért, hogy gyermekeik sikeresek legyenek, azonban fontos, hogy figyeljenek viselkedésükre, melyek esetleg hát...
GYERMEKA 6 legfontosabb különbség az apa és az Édesapa között
Ki az apa, és ki az édesapa? Az apa felelős a fogantatásért, de az édesapa az, aki gondozza a gyermeket. Bár a kettő egymás szinonimája...
GYERMEKTanítsd meg a gyermekedet arra, hogyan őrizheti meg a személyes életterét
Sokak számára a személyes tér ijesztő és nagyrészt feltáratlan téma. Tiszteletben kell tartanunk egy személy belső láthatatlan kis vi...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK