GASZTRO

Frissítően bódító jeges kávé koktélok

Szerző:
Szabó Anna
Te is úgy vagy vele, hogy amikor nyáron szükséged van a szokásos koffeinadagodra, inkább lemondasz a csészényi forró kávédról, majd legyőzöd a meleget egy hűvös és üdítő itallal? A megszokott jéggel vagy fagyival kevert kávékat tovább bolondíthatod koktélokká. Összeállításunkból remek, könnyen elkészíthető recepteket ismerhetsz meg.


A jegeskávék gyakori hibája, hogy a jégkockákat (vagy a fagyit) egyszerűen leöntik a forró itallal, így pedig a végén egy szimpla felhígított kávé keletkezik. A következő egyszerű lépések, többek között ennek a kiküszöbölésére is tökéletesek.

 

Jegeskávé-koktélok kisiskolája

 

1. Kezdd jó minőségű kávéval

Mindennek az alapja a jó minőség. Kezdd azzal a koktélod készítését, hogy lefőzöl személyenként 1-1 adag jó minőségű kávét.


2. Készítsd elő

Azért is érdemes a kávéfőzéssel kezdened, hogy legyen ideje kihűlni. Ha már langyos, tedd be a hűtőbe. Így biztosan nem fogja felolvasztani majd az egyéb hozzávalókat.

 

3. Próbáld ki hidegen

A másik megoldás a hideg kávé kinyerésére – és az ízes is sokkal jellegzetesebb lesz ebben a formában –, ha egész egyszerűen egy csésze aljára teszel egy evőkanál őrölt kávét, majd félnapra lefedve a hűtőbe teszed. Ezek után már csak annyi a dolgod, hogy teaszűrőn átcsurgasd egy másik edényben.

 

4. Kávéjégkockák

Lehet, hogy kicsit fura lesz neked elsőre, de hidd el, beválik. A hideg kávét egyszerűen tölts a jégkocka formába és tedd mélyhűtőbe (ezt egyébként szűrt gyümölcslevekkel is megteheted).

 

5. Elő a sziruppal

Hazánkban is egyre divatosabb a szirup, miért ne próbálnád ki te is? Már számos ízesítésben kapható nálunk is, a kávékoktélokhoz talán leginkább a vanília, a karamell és/vagy a csokoládés illik. Egyre figyelj: a cukrot is kiválthatod vele.

 

6. Adj hozzá alkoholt

Esti csajos bulikon nagy sikert érhetsz el vele, ha az alap kávékoktélhoz kevéske alkoholt is öntesz. Mindenképpen érdemes kipróbálni Baileys-zel, Amarettóval, konyakkal, vagy ízesített vodkával is.

 

7. Fűszerezz kreatívan

A legszimplább kávés italrecepteket is feldobhatod egy csipetnyi szerecsendióval, fahéjjal, csillivel vagy más melegítő fűszerrel. Adj hozzá még tiszta vaníliát vagy mandulakivonatot. Vagyis kísérletezz bátran a jeges kávékoktélozás jegyében, ami egyszerre rejti magában az üdítő hűvösséget és a felpörgető forróságot.

 

Íme néhány recept a mi kedvenceink közül:

 

Amaretto Kávékoktél

Hozzávalók:
4 csésze főzött kávé szobahőmérsékletűre hűlve
2 csésze tej vagy tejszín
¼ csésze Amaretto likőr
2 teáskanál vanília kivonat
Tejszínhab



Elkészítése:

Keverd össze a kávét a tejjel, az Amarettóval, a vanília kivonattal. Öntsd egy jéggel félig teli sékerbe majd rázd addig, míg habos nem lesz.

Szolgáld fel a mennyei nedűt hideg martinis poharakban. Díszítsd tejszínhabbal.

 

Jeges Kahlua és kávé

Hozzávalók:
6 csésze főtt kávé szobahőmérsékletűre hűlve
4-6 evőkanál cukor
2 csésze tej
¼ csésze Kahlua likőr
Fahéj, szerecsendió
Díszítéshez mentalevelek

Elkészítése:

A cukrot, a kávét, a tejet, a Kahluát és a fűszereket öntsd turmixgépbe, majd adj hozzá ízlés szerint jeget. Ezután keverd addig, míg krémes nem lesz.

Ezután öntsd formás üvegpoharakba majd a tetejét díszítsd mentalevelekkel.


Selymes rum és kávé

Hozzávalók:
4 csésze főtt kávé, mely szobahőmérsékletű vagy hideg
¼ csésze fehér rum
¼ csésze sötét rum
4-5 evőkanál cukor
½ csésze krémtejszín
Díszítéshez tejszínhab

 

Elkészítése:

Egyszerűen rázd össze jéggel félig teli koktélsékerben a rumokat, a kávéval és a cukorral – míg habos nem lesz.

A tálaló poharak aljába tegyél egy evőkanál tejszínt, és önts rá az előzőleg elkészített keverékből.

Felszolgálás előtt díszítsd a tetejét tejszínhabbal.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL