Paradicsomkivonat
3 doboz hámozott paradicsom (konzerv)
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál édeskömény
6 teáskanál kakukkfű
2 babérlevél
1 száraz piros chili
3 borókabogyó
2 szegfűszeg
1/2 teáskanál bors
sárga és piros apró paradicsomok
olívaolaj és bazsalikom a tálaláshoz
búzadara
200 ml tej
20 g vaj
só
szerecsendió
80 g durum-búzadara
A paradicsomkivonathoz add hozzá a konzervparadicsomokat, pépesítsd, majd ezt a masszát tedd egy tál fölé helyezett szitába, és éjszakára rakd be a hűtőbe.
Készítsd el a gombócokat: a tejet a vajjal, sóval és szerecsendióval forrald fel. Tedd félre hűlni az edényt, közben állandó kevergetés mellett öntsd hozzá apránként a búzadarát. Ha kész a massza, akkor lobogó forró vízbe szaggasd bele egy evőkanállal a gríz gombócokat. 5-6 perc szükséges hozzá, hogy átfőjön. Ezután vedd ki a vízből és tedd félre hűlni, nagyjából 3-4 perc elég hozzá.
Másnap az esszenciába nyomd bele a fokhagymát és az édesköményt. Az éjszaka lecsepegett paradicsomlét forrald fel és ízesítsd a maradék fűszerekkel. Ha felforrt, tedd félre hűlni. Ha kihűlt öntsd össze egy második fazékban a lecsöpögött és felforralt majd kihűlt lét, a masszát és lassú tűzön forrald fel.
Az apró paradicsomok héját húzd le, vágd félbe és magozd ki. Tálaláskor minden tál aljára tegyél ezekből az apróságokból, a grízgombócból, meríts rá az esszenciából. Díszítésként csepegtess a tetejére olívaolajat, és tegyél bazsalikomot.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK