1 kacsa
3 szelet főtt sonka
125 g vaj
1,5 kg alma
Zsemlemorzsa
1 pohár húsleves
1 ksi pohár tejföl
1 citrom vagy egy kis almaborecet
Só és bors
Készítsük elő a kacsát, töltsük meg egy szelet nagyobb darabokra vágott, majd vajon 1-2 hámozott, kimagozott, felkockázott almával, 3-4 evőkanál zsemlemorzsával, sóval és borssal együtt megpirított sonkával. Ezután kössük össze a lábait.
Melegítsük elő a sütőt 225 ºC-ra, tegyük a kacsát egy lapos tepsibe, kenjük meg a megpuhult vajjal. Tegyük sütőbe, és süssük 1 órán át. Ezalatt egyrészt készítsünk nagy darabos kompótot az almából, de a 4 legszebbet tegyük félre, hámozzuk meg, vájjuk ki a magházát, jól vajazzuk be, és sütőben süssük meg. Másrészt vágjuk két szelet sonkát hosszúkás háromszögekre, és vajon futtassuk meg.
Amikor a kacsa megsült, tartsuk melegen, a tepsiben lévő léről merjük le a zsírt, eresszük fel a húslevessel, kicsit hagyjuk sűrűsödni, majd egy kis citromlével vagy almaborecettel elkevert tejföllel keverjük ki; kóstoljuk meg, és ízesítsünk utána.
Tegyük a kacsát egy réteg almakompótra, helyezzük köré a sütőben sült almákat, díszítsük a sonkából vágott háromszögekkel, és a szószt külön mellé adva tálaljuk.
Tipp:
Almából zamatos, ropogós és nem túl édes fajtát válasszunk, ami jól bírja a sütést. Lehetőleg csontos főtt sonkát használjunk. A töltelékhez adhatunk néhány friss, durván vágott zsályalevelet.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK