A tésztához:
250 g liszt
125 g puha vaj
1 tojás
1 csipet só
A töltelékhez:
1 kg kemény húsú, savanykás alma
Finom porcukor
A krémhez:
2,5 dl folyékony tejszín
1 nagy tojás
50 g porcukor
15 g vaníliás cukor
A tetejére:
125 g puha vaj
125 g liszt
125 g porcukor
125 g őrölt mandula
Őrölt fahéj
A tésztához: tegyük egy tálba a lisztet, a puha vajat, a tojássárgáját és a sót. Dolgozzuk össze az anyagokat annyi víz hozzáadásával, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Gyúrjuk gombóccá, és lefedve pihentessük 30 percet a hűtőszekrény alsó részén.
Hámozzuk meg az almát, majd vágjuk apró kockákra. Melegítsük elő a sütőt 250 ºC-ra. Vajazzunk ki egy sütőformát, kisebb méretűt, hogy a sütemény elég vastag maradjon. Nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki vele a sütőformát, körben a peremét is.
Szurkáljuk meg villával a tésztát, majd tegyük bele az almát. Süssük 20 percig, ekkor az alma háromnegyedrészt sült.
A krémhez: verjük a tejszínt a tojással, a cukorral és a vaníliás cukorral együtt, majd öntsük óvatosan az almákra. 15 percre tegyük vissza a süteményt a sütőbe.
A tetejéhez: egy tálkában dolgozzuk össze a puha vajat a liszttel, a cukorral, az őrölt mandulával és fél csapott kávéskanál őrölt fahéjjal, hogy morzsalékos keveréket kapjunk.
Fedjük be a torta tetejét a morzsás keverékkel. Tegyük vissza a sütőbe, ezúttal 225 ºC-ra. 20 perc alatt a teteje aranyszínű és ropogós lesz. Hagyjuk kihűlni, végül szórjuk meg finom porcukorral.
OLVASS TOVÁBB!
Szuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
Már az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK