A tésztához:
250 g liszt
125 g puha vaj
1 tojás
1 csipet só
A töltelékhez:
1 kg kemény húsú, savanykás alma
Finom porcukor
A krémhez:
2,5 dl folyékony tejszín
1 nagy tojás
50 g porcukor
15 g vaníliás cukor
A tetejére:
125 g puha vaj
125 g liszt
125 g porcukor
125 g őrölt mandula
Őrölt fahéj
A tésztához: tegyük egy tálba a lisztet, a puha vajat, a tojássárgáját és a sót. Dolgozzuk össze az anyagokat annyi víz hozzáadásával, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Gyúrjuk gombóccá, és lefedve pihentessük 30 percet a hűtőszekrény alsó részén.
Hámozzuk meg az almát, majd vágjuk apró kockákra. Melegítsük elő a sütőt 250 ºC-ra. Vajazzunk ki egy sütőformát, kisebb méretűt, hogy a sütemény elég vastag maradjon. Nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki vele a sütőformát, körben a peremét is.
Szurkáljuk meg villával a tésztát, majd tegyük bele az almát. Süssük 20 percig, ekkor az alma háromnegyedrészt sült.
A krémhez: verjük a tejszínt a tojással, a cukorral és a vaníliás cukorral együtt, majd öntsük óvatosan az almákra. 15 percre tegyük vissza a süteményt a sütőbe.
A tetejéhez: egy tálkában dolgozzuk össze a puha vajat a liszttel, a cukorral, az őrölt mandulával és fél csapott kávéskanál őrölt fahéjjal, hogy morzsalékos keveréket kapjunk.
Fedjük be a torta tetejét a morzsás keverékkel. Tegyük vissza a sütőbe, ezúttal 225 ºC-ra. 20 perc alatt a teteje aranyszínű és ropogós lesz. Hagyjuk kihűlni, végül szórjuk meg finom porcukorral.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK