4 tojás (2 db tojássárgája a tésztába)
20 dkg darált dió (tésztába 10 dkg)
10 dkg lenmagpehely, (1,5 dl vízbe áztatva)
5 dkg kölespehely
10 dkg vaj a tésztába
1 db banán a tésztába
csipet só
2 ek méz a tésztába
4 ek kanál nyírfacukor a habba
10 dkg aszaltszilva a tésztába nyomva (feldarabolva)
½ citrom leve a habba
2 késhegynyi sütőpor a tésztába
5 dkg szeletelt mandula a torta tetejére
3 db alma hámozva és nyolcadolva a torta tetejére a habba nyomva
csipet fahéj
1. A lenmagpelyhet pár órával korábban beáztatom a vízbe, hogy megduzzadjon, utána ebből, a 10 dkg dióból, a banánból, a mézből, vajból, 2 tojássárgájából, a kölespehelyből, sóból, és sütőporból villával megnyomkodva, egy masszát készítek és egy kivajazott, kölespehellyel megszórt tortaformába nyomkodom a tésztát, a tetejére pedig darabolt aszaltszilvát. 180 fokon előmelegített sütőben (alulról a másodikon) 25 percig sütöm.
2. Közben felverem a habot, hozzáadom a 4 ek kanál nyírfacukrot, citromlét, óvatosan a 2 tojás sárgáját és a maradék diót és az elősütött tészta tetejére simítom. Sütés azonos hőfokon 10 percig
3. Közben meghámozom az almát, kiveszem a magházat és nyolcfelé vágom, majd a torta tetejére a habba belenyomom (szép legyező alakban) és megszórom a szeletelt mandulával. További sütés kb 15-20 percig
Ha kivettem a sütőből és kész, akkor még melegen meg lehet szórni fahéjas nyírfacukorral. (kb 1 kk és csipet fahéj)
Frissen langyosan a legfinomabb, de hidegen is jó.
OLVASS TOVÁBB!
Szuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
Már az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK