4 tojás (2 db tojássárgája a tésztába)
20 dkg darált dió (tésztába 10 dkg)
10 dkg lenmagpehely, (1,5 dl vízbe áztatva)
5 dkg kölespehely
10 dkg vaj a tésztába
1 db banán a tésztába
csipet só
2 ek méz a tésztába
4 ek kanál nyírfacukor a habba
10 dkg aszaltszilva a tésztába nyomva (feldarabolva)
½ citrom leve a habba
2 késhegynyi sütőpor a tésztába
5 dkg szeletelt mandula a torta tetejére
3 db alma hámozva és nyolcadolva a torta tetejére a habba nyomva
csipet fahéj
1. A lenmagpelyhet pár órával korábban beáztatom a vízbe, hogy megduzzadjon, utána ebből, a 10 dkg dióból, a banánból, a mézből, vajból, 2 tojássárgájából, a kölespehelyből, sóból, és sütőporból villával megnyomkodva, egy masszát készítek és egy kivajazott, kölespehellyel megszórt tortaformába nyomkodom a tésztát, a tetejére pedig darabolt aszaltszilvát. 180 fokon előmelegített sütőben (alulról a másodikon) 25 percig sütöm.
2. Közben felverem a habot, hozzáadom a 4 ek kanál nyírfacukrot, citromlét, óvatosan a 2 tojás sárgáját és a maradék diót és az elősütött tészta tetejére simítom. Sütés azonos hőfokon 10 percig
3. Közben meghámozom az almát, kiveszem a magházat és nyolcfelé vágom, majd a torta tetejére a habba belenyomom (szép legyező alakban) és megszórom a szeletelt mandulával. További sütés kb 15-20 percig
Ha kivettem a sütőből és kész, akkor még melegen meg lehet szórni fahéjas nyírfacukorral. (kb 1 kk és csipet fahéj)
Frissen langyosan a legfinomabb, de hidegen is jó.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
GASZTROVisszatérnek a papírszívószálról a műanyaghoz
Van olyan vállalat, ahol egyáltalán nem vált be a környezetbarátabb megoldás....
GASZTROEzeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
Nemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
GASZTROMennyei spagetti és spenót timbale - Gyors és egészséges!
A timbale forma egy dobfajtáról kapta a nevét, amely magas oldalú, enyhén kúpos aljú és zárt végű. Másrészről egy francia étel, am...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK