1. Langyos folyadék
A sütőhőmérő elengedhetetlen ahhoz, hogy meggyőződjünk, a folyadék nem túl forró-e. Az optimális hőmérséklet a friss élesztőnél 37 ºC, a szárított élesztőnél 45 ºC.
2. Friss vagy száraz élesztő
A kettő helyettesítheti egymást. A száraz élesztőnek meg az az előnye, hogy akár 9 hónapig is eláll. A kétféle élesztő más előkészítést igényel. A friss élesztőt folyadékban kell feloldani, míg a száraz élesztőt a liszthez kell hozzákeverni.
3. Nagyobb mennyiségű liszthez nagy mérőedény
A lisztet öntsük a mérőedénybe, de ne tömjük meg az edényt, legyen a liszt laza. A legtöbb recept a liszt mennyiségét csak körülbelül adja meg. Először csak a minimálisan szükséges mennyiséget adjuk hozzá. Ha túl sok lisztet használunk, a tészta kemény és tömör lesz.
4. Addig dagasszuk a tésztát, amíg elválik az edény falától
Vastag fakanállal 7-8 percig dolgozzuk a tésztát. Ha géppel dagasztjuk, 4 perc is elég. A kész tészta fényes és rugalmas. Szórjuk meg liszttel és takarjuk le konyharuhával.
5. Hagyjuk a kétszeresére kelni
Szobahőmérsékleten és nem huzatos helyen hagyjuk kelni a tésztát nagyjából 30 percig. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a kétszeresére dagadjon.
6. Addig gyúrjuk a tésztát, míg sima és rugalmas lesz
Üssünk rá egyszer a tésztára. Borítsuk ki liszttel enyhén megszórt gyúródeszkára. Könnyed, ritmikus mozdulatokkal dolgozzuk bele a maradék lisztet, míg a tészta könnyen kezelhetővé válik, és nem ragad hozzá se a kezünkhöz, se a gyúródeszkához. Lehetőleg minél kevesebb lisztet használjunk.
7. A megfelelően megkelt tészta
Fedjük le a megformázott tésztadarabokat, és meleg, nem huzatos helyen hagyjuk kelni még 20-40 percig. Időnként ellenőrizzük. Ha megnyomjuk, és az ujjunk által okozott horpadás azonnal eltűnik, a tészta kész.
8. A tésztát kenjük meg, hogy szép színe és fénye legyen
A tojástól szép színe és fénye lesz a megsült tésztának. Keverjünk a tojásba egy kevés sót, hogy hígabb legyen. Könnyedén kenjük meg vele a tésztát.
| |
| |
| |
| |
|
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK