150 g kockamargarin vagy vaj
5 dl tej
50 g friss vagy 2 evőkanál szárított élesztő
½ teáskanál só
1-2 ½ dl cukor
2 teáskanál őrölt kardamon
1 tojás
15 dl finomliszt
Fahéjas töltelék:
100 g kockamargarin vagy vaj megpuhítva
¾ dl cukor
½-1 evőkanál fahéj
Mandulás vagy más diófélével készült töltelék:
125 g darált vagy finomra aprított mandula, vagy egyéb csonthéjas
100 g kockamargarin vagy vaj megpuhítva
1 dl cukor
A kenéshez és díszítéshez:
1 enyhén felvert tojás
1. Olvasszuk meg a vajat egy lábosban. Öntsük hozzá a tejet, és melegítsük 37 ºC-ra, ha friss élesztőt, 45 ºC-ra, ha szárított élesztőt használunk.
2. Morzsoljuk az élesztőt egy nagy tálba, és adjunk hozzá egy keveset a tejes keverékből folyamatos kevergetés közben, míg az élesztő fel nem oldódik. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, de a lisztnek csak kicsivel több, mint a felét. Gyúrjuk addig a tésztát, míg fényes, lyukacsos és rugalmas nem lesz. Gyúrjuk hozzá kézzel a maradék lisztet is, de egy keveset még mindig tegyünk félre későbbre. Dagasszuk a tésztát, míg már nem tapad a tál falához. Szórjuk meg liszttel. Fedjük le, és hagyjuk kelni 30-40 percig.
3. Borítsuk ki a tésztát enyhén megszórt felületre. Gyúrjuk, míg sima és rugalmas nem lesz.
4. Osszuk el 3-4 egyenlő részre, és mindegyiket nyújtsuk ki 20x35 centis téglalappá.
5. Készítsük el a tölteléket. Keverjük jól össze valamennyi hozzávalót.
6. Mandulás vagy más diófélével készült töltelék: keverjük jól össze valamennyi hozzávalót.
7. Terítsük szét a tölteléket a tésztán, majd tekerjük fel keresztben a tésztát. Helyezzük az illesztett felével lefelé egy kikent vagy sütőpapírral kibélelt tepsire.
8. Háromcentinként vágjuk be háromnegyedéig a rudakat. Az egyik szeletet jobbra, a másikat balra hajlítsuk, váltakozva a tészta egész hosszában. Fedjük le, és hagyjuk közel a kétszeresére kelni. Kenjük meg felvert tojással. A sütő alsó rácsán 15-20 percig süssük.
A sütő hőmérséklete: 200 ºC, légkeverésesé: 175 ºC.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK