50 g kockamargarin vagy vaj
2 ½ dl tej
1 tojás sárgája
25 g friss, vagy 1 evőkanál szárított élesztő
½ dl cukor
Csipetnyi só
1 teáskanál őrölt kardamon
8 dl gluténmentes lisztkeverék
Töltelék:
100 g mandulapaszta
1 tojás fehérje
1 csepp zöld ételszínezék
A kenéshez és díszítéshez:
1 enyhén felvert tojás
Gyöngycukor
1. Olvasszuk meg a vajat egy lábosban. Öntsük hozzá a tejet, és melegítsük fel 37 C-ra, ha friss élesztőt használunk, 45 C-ra, ha szárítottat. Morzsoljuk az élesztőt egy nagy tálba, öntsük hozzá a tejes keveréket, és kevergessük, míg az élesztő fel nem oldódik.
2. Adjuk hozzá a tojássárgáját, a cukrot, a sót, a kardamont és a liszt nagyját.
3. Addig gyúrjuk a tésztát, míg sima és rugalmas nem lesz. A gluténmentes lisztből készült tésztát különösen sokáig kell dagasztani! Ha kész, fedjük le, és nagyjából 30 percig hagyjuk kelni.
4. Konyhai robotgépben keverjük össze a mandulapasztát, a tojásfehérjét és az ételszínezéket, vagy reszeljük le a mandulapasztát, és a többi hozzávalót villával keverjük hozzá.
5. Borítsuk ki a tésztát liszttel enyhén megszórt felületre. Kevés liszttel gyúrjuk addig míg sima és rugalmas nem lesz. Nyújtsuk ki a tésztát 30x40 centis téglalappá. Terítsük szét rajta a tölteléket. Hosszában tekerjük fel, mint egy piskótatekercset. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve formáljunk koszorút belőle.
6. Háromcentis közönként vágjunk három-negyedéig a tésztába. Az egyik szeletet balra, a másikat középre, a harmadikat pedig jobbra igazítsuk, váltakozva végig a tészta hosszán. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk kelni nagyjából 30 percig.
7. Kenjük meg felvert tojással, és szórjuk meg gyöngycukorral. A sütő alsó rácsán süssük 20-25 percig. Vegyük ki a sütőből, fedjük le, és hagyjuk teljesen kihűlni.
8. A gluténmentes kenyér nagyon hamar kiszárad, így amit nem fogyasztunk el belőle frissen, azt okosabb lefagyasztani.
A sütő hőmérséklete: 200 ºC, légkeveréses: 175 ºC.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK