REJTÉLY-MISZTIKA

11 meglepő tény a vikingekről – A 3. és a 10. egyenesen ámulatba ejt majd!

Mostanában igen népszerűek a vikingekről szóló filmek és sorozatok. Ahogy lenni szokott, a jó szórakozás érdekében kissé kiszínezik a készítők a múltat, ám a valóság sem kevésbé érdekes, sőt! Például tudtad, hogy lúgos szappannal varázsoltak maguknak olyan ragyogó szőke hajat? Ezért olvasd el a 11 meglepő tényt, mert lesz még, amin meg fogsz döbbenni!

A mai nap népszerű tévhit Dánia, Svédország és Norvégia összes lakosát viking névvel illetni, akik a 800-as és az 1100-as években éltek, de ez a kifejezés valóban skandináv származású kereskedők, hajósokat és harcosokat illeti, akik bejárták a Brit-szigeteket és az európai partokat, hogy rablóportyáikon vagy hódító hadjáratokon vegyenek részt.

Mutatunk még 11 meglepő tényt a vikingekkel kapcsolatban:
 

1. A viking kivégzés leghíresebb formája nem is biztos, hogy létezett

A norvég társadalmaknak bonyolult jogrendszere volt. A polgári ügyeket gyakran párbajban rendezték, és a legsúlyosabb bűncselekmények esetén is tiltás vagy kitoloncolás volt a büntetés.

Ellenben vikingek messze a leghírhedtebb formája egy olyan rituális kivégzés volt, amit vérsasnak neveztek. Az áldozat még élt, amikor nekiláttak a szertartásnak. Lefektették arccal a földre, majd egy késsel vagy karddal sas alakú vágást ejtettek a hátán, azután a lapockánál felnyitva lehámozták a húst. A hátsó bordákat eltörték vagy eltávolították, utána kihajtották vagy kifordították és a keletkezett lyukakon kiemelték az áldozat tüdejét. A két tüdőlebenyt szárnyakat formázva terítették a hátra. Innen az elnevezés. Olykor még sót is öntöttek a sebekre, hogy továbbtartson a kín. Egyesek szerint ezek csak a sagaírók (óskandináv mondaírók) fantazmagóriái, mások szerint a rosszul fordított rúnák eredményei. A kínzás állítólagos elszenvedői a 9. és 10., esetleg a 11. század folyamán vesztették életüket. Az írott beszámolók viszont csak a 12., illetve 13. században keletkeztek. Ettől függetlenül még lehet alapja!
 

Szólj hozzá Te is !

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL