Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon

Diós- mákos kalács erdélyi módra

 

Diós- mákos kalács erdélyi módra


Hozzávalók (6 rúd kalácshoz)

A tésztához:
- 3-4 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kg liszt
- 20 dkg porcukor
- 30 dkg vaj
- 4 db tojás sárgája
- tejföl.

Elkészítés


Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk. A lisztből, porcukorból, vajból, a tojások sárgájából, és annyi tejfölből, amennyit felvesz, puha tésztát gyúrunk, amit jól kidolgozunk. Hat egyenlő nagyságú cipót formálunk, majd letakarjuk. Közben elkészítjük a tölteléket.

Diós töltelék

40 dkg dióbelet megdarálunk, citromhéjat, vaníliát teszünk bele, majd a 4 tojás fehérjét habbá verjük 25 dkg porcukor hozzáadásával. Összekeverjük a töltelékkel. Három cipót sorban, egyenként kinyújtunk és a diós tölteléket rásimítjuk. Megszurkáljuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és szép világosra sütjük.

 

Tipp

A dióba és a mákba tetszés szerint 5-8 dkg mazsolát is tehetünk.

Mákos töltelék

40 dkg darált mákot összekeverünk 25 dkg porcukorral. Hozzáadunk 1 evőkanál mézet, kevés zsemlemorzsát. Forrásban lévő tejjel összekeverjük. Nem kell sok tej, mert sütéskor megrepedhet a kalács. A megmaradt 3 cipót kinyújtjuk, és amikor a mákos töltelék kihűlt, rákenjük. Megszurkáljuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és szép világosra sütjük.

 

{ADVENT2011}
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL