1. nap „Kalcium nap”
Reggeli: grapefruitlé müzlivel Tízórai: 1 szelet teljes őrlésű lisztből készült kenyér, túróval megkenve Ebéd: spagetti egy kis parmezánnal meghintve, uborkasaláta Uzsonna: 1 pohár kefir Vacsora: 1 szelet korpáskenyér 1 szelet sajttal, saláta (5 dkg reszelt alma, 5 dkg reszelt sárgarépa vegyesen, 2 evőkanál narancslével, kis citromlével leöntve)
A kefir, a túró, a sajt elegendő mennyiségű fehérjével látja el a szervezetet. E tejtermékek kalciumról és magas értékű fehérjéről gondoskodnak túl sok zsír és koleszterin bevitelét elkerülve.
2. nap „C-viamin nap”
Reggeli: 1 szelet korpáskenyér félzsíros margarinnal megkenve, 1 szelet sonka, 5 szelet uborka Tízórai: 1 pohár zsírszegény joghurt gyümölccsel Ebéd: 15 dkg borjúból frikasszé 6 dkg natúr rizzsel, alma-répa saláta, ahogyan tegnap Uzsonna: 1 szelet korpáskenyér félzsíros margarinnal és lekvárral megkenve Vacsora: metélt saláta (6 dkg főtt tészta, egy összevágott paradicsom, paprika, ecet, jódozott só, fokhagyma) 1 szelet korpáskenyérrel
A paprikában lévő C-vitamin erősíti az immunrendszert, a répában és a sárgabarackban lévő béta-karotin késlelteti a bőr öregedését.
3. nap „B-vitamin nap”
Reggeli: 1 pohár zsírszegény joghurt vagy kefir müzlivel Tízórai: 1 szelet teljes őrlésű lisztből készült kenyér félzsíros margarinnal és mogyorókrémmel megkenve Ebéd: 1 nagyobb krumpli és 30 dkg cukkini csőben sütve, utána tetszőleges gyümölcs Uzsonna: gyümölcstúró (gyümölcsből és túróból, ásványvízzel összekeverve) Vacsora: rizssaláta (6 dkg főtt rizs, főtt borsó, 1 szelet edami sajt, 1 evőkanál tejszín, jódozott só, bors), 1 korpás zsemle vagy szelet kenyér
A gabonaszármazékok és a rizs B-vitaminnal látja el a szervezetet. Különösen a B6-vitamin fontos az energiaforgalomhoz. A répa és a gyümölcs a C-vitaminról gondoskodik.
4. nap „H-vitamin nap”
Reggeli: 1 szelet korpáskenyér sovány túróval megkenve, sárgabarack-gerezdekkel Tízórai: 2 szelet korpáskenyér félzsíros margarinnal, paradicsomkarikákkal, jódozott sóval megszórva Ebéd: 20 dkg halfilé sok zöldséggel Uzsonna: 1 pohár narancslé Vacsora: paradicsomos-sajtos meleg szendvics
A biotin (H-vitamin) fontos vitamin, erősíti a kötőszövetet, táplálja a bőrt. A paradicsom és a hal gazdag H-vitaminban.
5. nap „Szénhidrát nap”
Reggeli: banán müzlivel Tízórai: 1 szelet korpáskenyér margarinnal megkenve, hozzá uborka Ebéd: zöldbabos egytálétel (10 dkg marhahús, 20 dkg zöldbab, fél hagyma, 1 nagyobb krumpli) Uzsonna: 2 szelet kétszersült, zöldséglé Vacsora: 1 szelet korpáskenyér paradicsomkrémmel
A zöldbab és a krumpli értékes szénhidrátot tartalmaz, energiát ad, és gondoskodik az erős izomzatról.
6. nap „Magnézium nap”
Reggeli: 2 szelet korpáskenyér egy szelet sajttal, mellé almadarabok 1 evőkanál búzacsírával összekeverve Tízórai: 1 banán Ebéd: currys-ananászos csirke (15 dkg csirkehúsból) Uzsonna: barack vagy szőlő, 2 szelet kétszersülttel Vacsora: gőzölt krumpli sajtkrémmel
A krumpli, a csirke és a banán magnéziummal látja el a szervezetet. Az ásványi anyag meggátolja a bőr idő előtti öregedését.
7. nap „Kálium nap”
Reggeli: 1 szelet korpáskenyér 1 szelet sajttal, rászórva 1 evőkanál lenmag, mellé 1 narancs Tízórai: 1 pohár zsírszegény joghurt 2 evőkanál búzakorpával Ebéd: magyaros gulyásleves (10 dkg marhahús, paradicsom, hagyma, pirospaprika, jódozott só) Uzsonna: gyümölcssaláta fél banánból, 1 kiviből és fél sárgabarackból Vacsora: 15 dkg savanyú káposztából nyerskoszt (hagyma, 1 felaprított alma, citromlé, bors), 1 szelet korpáskenyérrel
A sajt, a savanyú káposzta, a banán és a krumpli egyaránt gazdag ásványi anyagokban: káliumban, kalciumban és magnéziumban. A paprika és a savanyú káposzta még C-vitaminban is gazdag, a bőrt és az immunrendszert erősíti.
|