A hidegebb hónapokban készített laktató egytálételek friss hozzávalókkal gazdagítva valóságos vitaminbombákká válhatnak. Vigyázzunk, nehogy túlfőzzük a zöldségeket, mert különben a bennük található értékes ásványi anyagok egy része elvész!
Reggelik
1. változat:
1 teljes kiőrlésű lisztből sütött zsömle 3 dkg borjú kenőmájassal és 1 alma.
2. változat:
12 evőkanál gyümölcsös müzli 2 evőkanál ropogós gabonapehelyből, 1 felkarikázott banánból és 1,2 dl íróból.
Tízóraik, uzsonnák
1. változat:
1 hónapos retket vagy 5 dkg jégcsapretket és néhány bazsalikomlevelet felaprítunk, majd összekeverjük 8 dkg túróval és 1 evőkanál tejföllel. Megsózzuk.
2. változat:1 banán (10 dkg)
3. változat:
2 Korpovit és 1 kivi.
EbédTéli babos egytál: 5 dkg fehér szárazbabot éjszakára beáztatunk. Másnap 1 adag felaprított leveszöldséggel 2,5 dl sárgarépa lében 20 percig főzzük. Hozzáadunk 1 szálfelszeletelt virslit, pikánsra fűszerezzük, és megszórjuk petrezselyem zölddel.
Vacsora
Paradicsomos húsgombóc: 1 fej felkockázott hagymát 1 teáskanál forró olajon üvegesre párolunk. Hozzáadjuk a konzerv paradicsomot, majd összekeverjük 4 evőkanál főtt rizzsel és friss bazsalikommal. A sütni való kolbászból kis húsgombócokat nyomunk ki, és a mártásban megfőzzük.
Ebéd Sonkás kel: 35 dkg kelkáposztát és 15 dkg burgonyát felaprítunk, majd 4 dl zöldséglevesben puhára főzzük, és köménymaggal ízesítjük. A füstölt, főtt sonkát felkockázzuk, és a petrezselyem zölddel együtt a zöldségekhez keverjük. Tetszés szerint fűszerezzük, és megszórjuk 1 evőkanál pirított szezámmaggal.
Vacsora Zöldségtál csirkehússal: 1 csomó leveszöldséget és 10 dkg zöldbabot felaprítunk, majd a csirkecombbal együtt kb. 4 dl tyúkhúslevesben megfőzzük. Hozzáadunk 4 evőkanál főtt rizst, és 1 teáskanál provence-i fűszerkeverékkel izésítjük.
Ebéd Lencse füstölt hallal: 5 dkg lencsét háromszoros vízben éjszakára beáztatunk. Másnap babérlevéllel 20 perc alatt puhára főzzük. Hozzáadunk 2 adag leveszöldséget, ecettel, zeller sóval és édesítővel ízesítjük, majd az apróra vágott füstölt hallal megszórjuk.
Vacsora
Minestrone: 10-10 dkg kelkáposztát, sárgarépát, pórét, burgonyát és zöldbabot feldarabolunk, és 5 dl zöldséglevesben megfőzzük. 3 evőkanál reszelt parmezán sajttal és felaprított petrezselyem zölddel meghintjük. Franciakenyér illik hozzá.
Ebéd
Ír gulyás: A húst felkockázzuk, és 1 evőkanál megforrósított olajon megpirítjuk. Hozzáadunk 25 dkg csíkokra metélt kelkáposztát meg 10-10 dkg felkockázott vöröshagymát és burgonyát. Zöldséglevessel felöntjük, és megfőzzük. Megszórjuk petrezselyem zölddel.
Vacsora
Bab buggyantott tojással: 4-4 dkg fehér és vörös száraz babot éjszakára beáztatunk. Másnap babérlevéllel 20 perc alatt puhára főzzük. Hozzáadunk 15 dkg mirelit zöldbabot 1 adag leveszöldséget, majd fűszerezzük. 1 tojást forró, ecetes vízbe ütünk, és kis lángon keményre főzzük.
Ebéd
Virslis-almás egytál: 15 dkg burgonyát, póréhagymát, almát feldarabolunk, és 2 dl zöldséglevesben megfőzzük. Kakukkfűvel ízesítjük. 1 fej karikára vágott vöröshagymát 1 teáskanál megforrósított olajon ropogósra sütünk, és az egytálételre szórjuk. 1 szál főtt virslivel fogyasztjuk.
Vacsora
Sárgarépa matróz módra: 25 dkg reszelt sárgarépát 1 teáskanál olajon megpárolunk, felöntjük 2,5 dl sárgarépa lével és megfőzzük. Hozzáadunk 1/2 teáskanál zöld zöldségleves port, 4 evőkanál főtt rizst és 1 evőkanál tejfölt. Megszórjuk petrezselyem zölddel, és a lecsöpögtetett rákkal fogyasztjuk.
Bevásárló lista 1 személyre
Burgonya, vöröshagyma, 2 csomó leveszöldség, 1 kis fej kelkáposzta, 35 dkg zöldbab, 35 dkg sárgarépa, 25 dkg póré, petrezselyemzöld, bazsalikom, provence-i fűszerkeverék, leveszöldség, fehér és vörös szárazbab, lencse, előfőzött rizs, szezámmag, édesítő, jódozott só, zellersó, bors, köménymag, babérlevél, kakukkfű, zöldség- és tyúkhúsleves (kockából), 1 doboz (35 dkg) hámozott paradicsom, sárgarépalé, ecet, olaj, tojás, tejföl, parmezán sajt, 2 db virsli.
Ezen kívül
az első napra: 10 dkg sütni való kolbász
a második napra: 8 dkg füstölt, főtt sonka, 1 csirkecomb
a harmadik napra: 1 kis zsömle vagy 2 szelet franciakenyér, 10 dkg füstölt (tengeri) hal
a negyedik napra: 10 dkg bárányhús
az ötödik napra: 1 alma (15 dkg), 8 dkg apró tengeri rák (konzerv)