Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

1/2 8 - A sillerek sillere a Demeter Pincészettől

Szerző:
Szabó Anna
Felélesztve a több száz éves hagyományt, az egri Demeter Pincészet megalkotta hazánk egyik legjobb siller borát, a ½ 8 elnevezésű bort, melyet két éven keresztül 500 literes második töltésű tölgyfahordóban érleltek. Ebben a borban bebizonyosodik, hogy Eger mi mindenre képes: fehér, vörös, rosé, és most 50 év után ismét élvezhetjük a sillert is!

 

Játssz velünk és nyerd meg a három üveg bor egyikét! >>

A ½ 8 színe halvány rubin, a pohár falánál téglavörösbe hajló árnyalattal, az érés, a kiteljesedés biztató jeleként. Az illata rendkívül összetett, alkotóelemei nem különülnek el egymástól, bonyolult szövevényben hullámzik a fekete cseresznye, a szeder, a szilva jelenléte, a szegfűszeg, a fahéj melegsége, a hordó fájának tölgyes, cédrusos sejtelmessége, a rókagomba ravaszsága. Ízében elegáns, buja, finoman csiszolt élű savak, gondosan lesimított tanninok, könnyű krémmé főzött gyümölcsök. Tökéletes egyensúly, lenyűgöző elegancia, lesimult érettség, felejthetetlen utóíz jellemzi ezt a különleges siller bort.

A ½ 8 siller bor összetétele:
- Merlot 40%
- Pinot Noir 25%
- Kékfrankos 25%
- Menoir 10%
- Két évig 500 literes második töltésű tölgyfahordóban érlelt
- alk. 13 v/v %

A siller boroknak Egerben több száz éves hagyománya van, sokak számára azonban nem ismert, mivel a rosé népszerűsége háttérbe szorította. A siller históriájában nagy változást hozott a tengerentúlról érkező, 1874 és 1914 között pusztító filoxéria (szőlőtetű - szőlő gyökerein élősködő rovar). A vész előtt a kék- és a fehérszőlőt együtt ültették, együtt is szüretelték és préselték, így kapták a sillerre jellemző színt, mely se nem vörös, se nem fehér. Amióta külön telepítik a szőlőfajtákat, a siller bort a könnyedebb, illatos, harapós savú, vörös nedűket adó fajtákból készítik, ilyen például a Kadarka, Menoir, Pinot Noir és a Kékfrankos.

A siller jellege a vörös- és a fehérbor közé tehető hasonlóan a rosé borokhoz, ízében és illatában érződnek a vörösborra jellemző jegyek, például az édes eper, a kökény illata vagy akár a fanyarkás ribizlis, málnás ízvilág. Készítése hasonlít a vörösboréra, de az erjesztés során nem várják meg, hogy a kékszőlő héjából teljesen kiázzanak a csersavak, az ízek és a színek, hanem a borász ízlésének megfelelő pillanatban préselik ki, amikor a bor színe még csak közelít a vörös felé.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL