.
Hozzávalók
A csokoládés pohárkrémekhez
1 bögre* teljes tejszín
1 bögre teljes tej
½ - ¾ bögre cukor
4 db tojás sárgája
2 evőkanál fűszeres rum
1 teáskanál vanília kivonat
170 g étcsokoládé, apró daraboka vágva
*1 bögre =2,5 dl
A véres krémkaramellához
3 evőkanál sótlan vaj
½ bögre világos barnacukor
¾ bögre teljes tejszín
1 teáskanál durvaszemű só
piros ételfesték
Elkészítés
Különleges eszköz igény: 6 db 167-200 ml űrtartalmú ramekin sütőforma
A pohárkrém elkészítéséhez a sütőt 140°C fokosra előmelegítjük. A tejet és a tejszínt egy közepes fazékban nagy lángon melegítjük, míg már majdnem forr, ekkor levesszük a tűzről. Egy tálban könnyű és habos állagúra felverjük a tojássárgáját és a cukrot (kb.1 perc alatt). A sárgáját felmelegítjük (temperáljuk) úgy, hogy lassan, egy kevés forró tejszínt öntünk rá, és közben erőteljesen kevergetjük. Ezután a tojáskeveréket a tejszínbe öntjük és az edényt nem tesszük vissza a tűzhelyre. Beleöntjük a rumot, a vaníliát és hozzáadjuk a csokoládét is, majd lassan addig kevergetjük, míg a csokoládé elolvad és a keverék teljesen összeáll. A keveréket a 6 ramekinbe öntjük, és vízfürdőbe állítva körülbelül 1 órát sütjük, míg a krém megdermed.
Hűtőszekrényben egy éjszakán át hűtjük, míg teljesen lehűl.
A krémkaramella elkészítéséhez a vajat egy közepes lábosban, közepesen magas hőmérsékleten megolvasztjuk. Hozzáadjuk a barna cukrot és addig keverjük, míg szétolvad. Addig főzzük, míg a cukor besűrűsödik és a süteményhőmérő 110°C fokot mutat, ekkor a cukor éppen csak elkezd barnulni. Lassan belekeverjük a tejszínt és a sót, óvatosan csináljuk, mert a tejszín gőzölni fog, és a cukorkeverék pedig összecsomósodhat. Addig főzzük és keverjük, amíg sima állagú nem lesz. Ezután levesszük a tűzről és annyi ételfestéket adunk hozzá, hogy az öntet véres legyen!
A pohárkrémeket felszolgálás előtt lelocsoljuk a „véres” krémkaramellával.
A szakács megjegyzése: az öntet sűrűségét a teljes tejszín mennyiségével, édességét pedig a cukor adagolásával szabályozhatjuk, ízlés szerint akár 3/4 bögre cukrot is használhatunk.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
Már az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK