{KEPGALERIA}
Hozzávalók
350 g mandarin (kb. 4-6 db)
2 rúd fahéj
6 db nagy tojás
225 g világos nádcukor (muscovado)
50 g gluténmentes simaliszt
1 teáskanál gluténmentes sütőpor
250 g őrölt mandula
Az öntethez
2 gránátalma kifacsart leve
50 g porcukor
2 teáskanál narancsvirág-víz (ázsiai boltokban kapható)
1 teáskanál vaníliakivonat
A díszítéshez
4 evőkanál baracklekvár (sima állagú, gyümölcshús nélküli)
1 gránátalma magjai
Porcukor
Elkészítés
1. A mandarinokat és a fahéjrudakat egy nagy lábasba helyezzük. Annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd felforraljuk. A lángot kisebbre vesszük, és másfél órán keresztül rotyogtatva megfőzzük a gyümölcsöket.
2. Leöntjük a levet, és néhány percig hűlni hagyjuk a mandarinokat. A fahéjrudakat eltávolítjuk, a gyümölcsöket félbevágjuk, a magokat eldobjuk. A gyümölcsöt héjával együtt ételaprítóval pürésítjük, míg teljesen sima lesz, majd félre tesszük.
3. A sütőt 180°C fokosra előmelegítjük. Egy 23 centiméter átmérőjű levehető aljú tortaformát sütőpapírral kibélelünk (az alját és oldalát is).
4 . Egy tűzálló keverőtálat forrásban lévő víz fölé helyezünk, és abban a cukrot és a tojásokat elektromos kézi habverővel 5 percig keverjük, míg világos színű és krémszerű állagú lesz. Egy nagy előkészítő tálba beleszitáljuk a simalisztet és a sütőport, majd hozzá keverjük a mandulát és a mandarinpürét. Ebbe finom mozdulatokkal belehajtogatjuk a tojás-cukor keveréket, és addig hajtogatjuk, míg sima lesz.
5. A keveréket a sütőformába öntjük, és 20 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 160°C-ra csökkentjük és még körülbelül további 30 percig sütjük. Akkor lesz kész, amikor a sütemény közepébe szúrt fémtűt tisztán ki lehet húzni.
6. A sütőformában 15 percig hűlni hagyjuk, majd hűtőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Az öntet elkészítéséhez a gránátalmalevet és a cukrot és közepes lábasban összekeverjük, majd a tűzre tesszük és felforraljuk, ezután a lángot kisebbre vesszük, és további 2 percig rotyogtatjuk. Ezután levesszük a tűzről és kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a narancsvirágvizet és a vaníliakivonatot.
Egy cukrászecsettel a tortára felvisszük a gránátalma-öntetet.
Egy lábosban a baracklekvárt és egy evőkanál vizet addig melegítünk, míg sima állagú lesz, majd ezt is rákenjük a tortára. A gránátalma-magokat körben a torta szélére helyezzük, végezetül porcukorral finoman meghintjük.
A tortát befőttel, kompóttal és tejszínnel tálalhatjuk.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK