Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

4 karácsonyi recept, amiket az idén feltétlenül ki kell próbálnod

Szerző:
Szabó Anna
Ha valamikor, akkor az ünnepek alatt igazán lehetőség van a sütés-főzésre. Otthon van a család, a rokonok és barátok vendégségbe jönnek, és örömmel falatoznak a finomságokból. Sokunknak talán már évek óta megvan ugyan a jól bevált karácsonyi menüje – de a Food Network csatorna révén most jó pár új, kreatív inspirációra is szert tehetünk.

{KEPGALERIA}

 

Narancsos-rozmaringos keksz csokidarabkákkal

Hozzávalók (14 darab kekszhez)

170 g sózatlan vaj, megolvasztva
180 g nádcukor
100 g porcukor (aranyszínű porcukor, ha beszerezhető)
1-2 db narancs héja (finomra lereszelve)
3 szál rozmaring, leveleit leszedjük és nagyon finomra vagdossuk
1 db tojás, plussz 1 db tojás sárgája
225 g simaliszt
½ teáskanál sütőpor
¼ teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál só
300 g jó minőségű tejcsokoládé, falatkákra tördelve

Elkészítés


A vajat egy lábosban felmelegítjük, majd fokozatosan nagyobbra vesszük a lángot, míg a vaj sercegni kezd és buborékosodik. Amikor már dió szagú és színű lesz a vaj, gyorsan levesszük a tűzről. Átöntjük egy álló konyhai robotgép keverőtáljába, vagy egy olyan keverőtálba, amelyben kézi mixerrel tudunk dolgozni. Hagyjuk hűlni legalább 15 percet.

A vajat, a cukorféléket, a narancshéjat és a felaprított rozmaringot kézi mixerrel 2-3 percig mixeljük, míg szépen összekeveredik és habos állagú lesz. Hozzáadjuk a tojást és a keverést további 7-8 percig folytatjuk.

A keverékhez hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Éppen csak addig mixeljük, míg a tészta összeáll, de nem tovább, mint egy percig. Ha ennél tovább mixeljük, akkor túlkeverjük. Hozzáadjuk a csoki darabkákat, és körülbelül 30 másodpercig mixeljük, míg éppen elkeveredik.

A tésztát fagylaltos kanállal adagoljuk egy sütőpapírral bélelt sütőlapra. Figyeljünk, hogy minden egyes tésztapacni körül 4 centiméteres szabad tér maradjon. A tésztakúpok tetejét lelapítjuk. A sütőlapot frissentartó fóliába burkoljuk, és egy órát hűtőben hűtjük.

170°C hőmérsékleten 10-12 percig sütjük. A kekszek megdagadnak, megrepedeznek és szétterülnek, a széleik halványan megbarnulnak, de a közepük ragyogó sárga színű marad. A kekszeket a sütőlapon hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt átrakjuk egy tálra, vagy légmentesen záródó tároló edénybe.

A kekszeket ajándékba is adhatjuk is, ha egy szép cellofán ajándék zacskóba áthelyezzük őket, és egy díszes szalaggal átkötjük a tasakot.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL