{KEPGALERIA}
Hozzávalók
A tésztakéreg elkészítéséhez
¼ bögre* sózatlan vaj, szobahőmérsékleten
½ (tömött) bögre világos barnacukor
½ bögre mogyoróvaj
1 nagy tojás szobahőmérsékleten
1 bögre simaliszt
¼ bögre kakaópor
¼ teáskanál sütőpor
¼ teáskanál só
*1 bögre = 2,5 dl
A mogyorós párizsi krém (ganache) réteg elkészítéséhez
¼ bögre habtejszín
57 g bevonócsokoládé, félédes vagy étkezési, feldarabolva
½ bögre sózott, pörkölt mogyoró, durvára vagdosva
A mogyoróvajas hab elkészítéséhez
1 ½ bögre habtejszín
250 g natúr krémsajt (vagy mascarpone), szobahőmérsékleten
1 bögre mogyoróvaj (tiszta vagy hagyományos)
¾ bögre átszitált porcukor
1 ½ teáskanál vaníliakivonat
1 tábla csokoládé, csokoládéforgács készítéséhez
Elkészítés
1) A tésztatál elkészítéséhez a vajat és a barnacukrot egy nagy keverőtálban krémesítjük, míg sima lesz. Belekeverjük a mogyoróvajat, majd a tojást és a vaníliát. Rászitáljuk a lisztet, a kakóport, a sütőport és a sót, és addig keverjük, míg a tészta összeáll. A tésztát nyújthatjuk azonnal, de becsomagolva hűthetjük és majd más időpontban kinyújtjuk.
2)Könnyed mozdulatokkal meggyúrjuk a tésztát, hogy puhább legyen, majd enyhén kilisztezett munkafelületen kör alakúra nyújtjuk (a vastagsága 6 mm legyen). Egy 23 cm átmérőjű pitesütő edényt kivajazunk, és a tésztával „kibéleljük”. A felesleget levagdossuk és a széleit összecsípjük. 30 percig hűtőben hűtjük. A sütőt 180°C fokosra előmelegítjük. A tésztakéreg alját villával megszurkáljuk és körülbelül 20 percig sütjük, míg a kéreg elveszti fényességét. Egy rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
3)A párizsi krém elkészítéséhez a tejszínt egy kis lábosban nagy lángon addig melegítjük, míg bugyogni kezd (vigyázzunk rá, könnyek kifuthat). A darabolt csokoládét kistálba szórjuk, erre öntjük rá a tejszínt, néhány percig pihentetjük, majd addig kevergetjük, míg a keverék sima lesz és a csokoládé teljesen felolvadt. A feldarabolt mogyorót egyenletes rétegben a tésztakéregre szórjuk. A krémet erre öntjük rá, megkeverjük, hogy a kéreg alját egészen lefedje. Hagyuk hűlni, míg a habot elkészítjük.
4) A tejszínt kézi elektromos habverővel vagy habverővel szerelt álló konyhai robotgéppel addig verjük, míg puha csúcsok formálódnak, mikor a habverőt kiemeljük, majd lehűtjük. Ugyanezekkel az eszközökkel simára keverjük a krémsajtot és a mogyoróvajat. Hozzáadjuk a porcukrot és simára keverjük (először alacsony sebességgel, majd növeljük a mixer sebességét). Beleöntjük a vanília kivonatot. Két részletben „belehajtogatjuk” a tejszínhabot, míg egyenlően eloszlik és összeáll. A habot belekanalazzuk a tésztakéregbe, és spatulával elegyengetjük, vagy kicsit megforgatjuk a hab tetejét (túl sok lesz a hab ahhoz, hogy egyenesre símítsuk). Egy zöldséghámozóval csokoládéforgácsot vagdosunk a süti tetejére és felszolgálás előtt legalább 2 órát hűtjük.
5)A sütemény hűtőben 3 napig áll el.
Alapinformáció
Nehézségi fok: könnyű
Előkészítés ideje: 30 perc
Sütési idő: 25 perc
Elegendő: 10 adag
OLVASS TOVÁBB!
Szuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
Már az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK