Gyoza
A japánok imádják a Gyozát, amelyet a kínai jiaozi gombócok ihlettek. Bár nagyon hasonlóak, a gyoza tésztája vékonyabb. A félhold alakú zsebek klasszikusan sertéshússal, kínai káposztával, újhagymával és fokhagymával töltöttek. Elkészítésükhöz egyik oldalukat megsütik, majd párolják őket.
Wan Tan
A wan tan szerves részét képezi a kínai konyhának, és gyakran tálalják levesekben. A legnépszerűbb töltelék a darált sertéshús és a garnélarák. Az ostyavékony héjnak köszönhetően a wan tan belseje sütés után átlátszóvá válik. Kínában minden régiónak megvan a maga változata a töltelék és forma tekintetében. Ezek a gombócok megtalálhatók Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken is.
Momo
Ezek a gombócok Tibet ínyencségei, gyakran fogyasztják őket családi ünnepségeken. A momót általában párolják és fűszeres mártással tálalják. Hagyományosan jakhússal töltik őket, de Európában gyakran marha, sertéshús vagy zöldségek kerülnek bele. Ez a specialitás megtalálható Nepálban, Bhutánban és Indiában is.
Mandu
Ezeket a gombócokat hosszú ideig a koreai királyi udvarban készítették - ma már Koreában mindenhol megtalálhatók. Terítékre kerülhetnek például
hússal vagy kimchive töltve, és gyakran fogyasztják őket a mandu-guk nevű marhahúslevesben. Eredetileg állítólag vagy Mongóliából származnak, vagy Mezopotámiából hozták őket Koreába.
Modaka
És mi a helyzet az édesszájúakkal? A modakák India számos részén népszerűek. Általában frissen reszelt kókusszal töltik őket. A modakákról azt mondják, hogy Buddha és Ganesha istenség kedvenc desszertje, ezért gyakran láthatók felajánlásként is. A gombócok megtalálhatók Thaiföldön, Malajziában, Burmában és Japánban is. A tésztaburok készülhet búza- vagy rizslisztből.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK