Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

A legfinomabb indiai ételek szerintünk

Szerző:
Szabó Anna
Indiának megvan a maga jellegzetes főzési szokása. A menük összeállításában érvényesül egy fontos dolog: olyan ételeket tálalnak egymás mellé, amelyek ízesítésükben, aromájukban tekintve egymás ellentétei, így adnak különleges ízélményt mindenki számára! Üljünk fel képzeletbeli repülőszőnyegünkre és meg se álljunk a csodás India gasztro világáig!

 

{KEPGALERIA}

 

 

Indiai samosza 3 féle töltelékkel

Hozzávalók:

A tésztához:
• 40 dkg liszt
• só
• ajwan (keleti fűszerboltokban kapható, de elhagyható)
• víz
• olaj
• A burgonyás töltelékhez:
• 2 főtt burgonya
• 1 chilipaprika
• 1 evőkanál egész római kömény
• só
• 1 teáskanál kurkuma
• 1 evőkanál garam masala (keleti fűszerboltokban kapható)

Hozzávalók:

A húsos töltelékhez:
• 1 burgonya
• 1 répa
• 1 fej lilahagyma
• 20 dkg darált hús
• 1 chilipaprika
• 1 evőkanál egész római kömény
• só
• 1 teáskanál kurkuma
• 1 evőkanál garam masala
• A borsós-karfiolos töltelékhez:
• 20 dkg zöldborsó
• 4-5 rózsa karfiol
• 1 evőkanál egész római kömény
• só
• 1 teáskanál kurkuma
• 1 evőkanál garam masala

Valamint:

• bő olaj a kisütéshez

Elkészítés:

A lisztből sóval és az ajwannal, némi víz hozzáadásával nagyon kemény, sűrű, nehezen gyúrható kenyértésztát gyúrunk, félretesszük.

Egy serpenyőben némi olajon megpirítunk 1 evőkanál római köményt, chilit, kurkumát, garam masalát. A burgonyát apró kockákra vágjuk, és kurkumás-sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, és az egészet jól áttörjük a fűszeres keverékkel. Ez lehet a szamosza egyik fajta tölteléke.

A húsos tölteléket hasonlóképpen készítjük, a zöldségeket kurkumás vízben főzzük, a lilahagymát és a darált húst a fűszeres keveréken pirítjuk át, majd a főtt zöldségekkel törjük össze.

A borsós-karfiolos töltelékhez a zöldségeket blansírozzuk, majd a pirított fűszerekkel összetörjük.

A tésztából hosszúkás rudat formázunk, majd abból teniszladba nagyságú adagokat vágunk, és sodrófával egyenként kerekre nyújtuk azokat. A 2 mm vastag körlapokat keresztben félig bevágjuk, és a vágás mentén megkenjük pici vízzel. Tölcsér alakban összetekerjük a markunkban, a csúcsos végét összenyomjuk, hogy jól lezáródjon, és 3/4-ig megtöltjük a töltelékkel. A felső szélét körben szintén megvizezzük, a felénk eső részébe hajtunk egy ráncot, lezárjuk, majd forró olajban világosbarnára sütjük. (Vagy tojással megkenve, sütőlapra helyezve 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.)

Mikor mindkét fele szép világosbarna, egy papírtörlőre szedjük őket, és frissen tálaljuk előételként. Tejfölt kínálhatunk mellé mártogatóként, amit római köménnyel fűszerezhetünk.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL