{KEPGALERIA}
Indiai samosza 3 féle töltelékkel
Hozzávalók:
A tésztához:
• 40 dkg liszt
• só
• ajwan (keleti fűszerboltokban kapható, de elhagyható)
• víz
• olaj
• A burgonyás töltelékhez:
• 2 főtt burgonya
• 1 chilipaprika
• 1 evőkanál egész római kömény
• só
• 1 teáskanál kurkuma
• 1 evőkanál garam masala (keleti fűszerboltokban kapható)
Hozzávalók:
A húsos töltelékhez:
• 1 burgonya
• 1 répa
• 1 fej lilahagyma
• 20 dkg darált hús
• 1 chilipaprika
• 1 evőkanál egész római kömény
• só
• 1 teáskanál kurkuma
• 1 evőkanál garam masala
• A borsós-karfiolos töltelékhez:
• 20 dkg zöldborsó
• 4-5 rózsa karfiol
• 1 evőkanál egész római kömény
• só
• 1 teáskanál kurkuma
• 1 evőkanál garam masala
Valamint:
• bő olaj a kisütéshez
Elkészítés:
A lisztből sóval és az ajwannal, némi víz hozzáadásával nagyon kemény, sűrű, nehezen gyúrható kenyértésztát gyúrunk, félretesszük.
Egy serpenyőben némi olajon megpirítunk 1 evőkanál római köményt, chilit, kurkumát, garam masalát. A burgonyát apró kockákra vágjuk, és kurkumás-sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, és az egészet jól áttörjük a fűszeres keverékkel. Ez lehet a szamosza egyik fajta tölteléke.
A húsos tölteléket hasonlóképpen készítjük, a zöldségeket kurkumás vízben főzzük, a lilahagymát és a darált húst a fűszeres keveréken pirítjuk át, majd a főtt zöldségekkel törjük össze.
A borsós-karfiolos töltelékhez a zöldségeket blansírozzuk, majd a pirított fűszerekkel összetörjük.
A tésztából hosszúkás rudat formázunk, majd abból teniszladba nagyságú adagokat vágunk, és sodrófával egyenként kerekre nyújtuk azokat. A 2 mm vastag körlapokat keresztben félig bevágjuk, és a vágás mentén megkenjük pici vízzel. Tölcsér alakban összetekerjük a markunkban, a csúcsos végét összenyomjuk, hogy jól lezáródjon, és 3/4-ig megtöltjük a töltelékkel. A felső szélét körben szintén megvizezzük, a felénk eső részébe hajtunk egy ráncot, lezárjuk, majd forró olajban világosbarnára sütjük. (Vagy tojással megkenve, sütőlapra helyezve 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.)
Mikor mindkét fele szép világosbarna, egy papírtörlőre szedjük őket, és frissen tálaljuk előételként. Tejfölt kínálhatunk mellé mártogatóként, amit római köménnyel fűszerezhetünk.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK