Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

A legfinomabb indiai ételek szerintünk

Szerző:
Szabó Anna
Indiának megvan a maga jellegzetes főzési szokása. A menük összeállításában érvényesül egy fontos dolog: olyan ételeket tálalnak egymás mellé, amelyek ízesítésükben, aromájukban tekintve egymás ellentétei, így adnak különleges ízélményt mindenki számára! Üljünk fel képzeletbeli repülőszőnyegünkre és meg se álljunk a csodás India gasztro világáig!

 

{KEPGALERIA}

 

 

Egzotikus fűszeres sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

• 50 dkg pucolt sütőtök
• 2 szem burgonya
• 3,5 csésze víz
• chilipaprika ízlés szerint
• 1 teáskanál kurkuma
• 1,5 teáskanál só
• 4 evőkanál olaj
• 2 fej vöröshagyma
• 2-3 friss paradicsom (vagy 1 konzerv darabolt paradicsom)
• 1 evőkanál reszelt gyömbér
• 2 evőkanál olaj
• 1 evőkanál panch phanon mix (indiai ötfűszer-keverék, vagy ennek hiányában egész köménymag, görögszéna, ánizs, fekete mustármag, kalunji (indiai fekete hagymamag) keveréke)
• 3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A sütőtököt megmossuk, meghámozzuk, és nagyobb kockákra vágjuk. Ugyanígy a burgonyát is. Sós, kurkumás vízben feltesszük főni, ízlés szerint adunk hozzá chilit is. Kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük. Félig be is fedhetjük.

Amíg a tök fő, álljunk neki a hagyma – paradicsom - gyömbér keverék elkészítésének. A hagymát aprítsuk fel, a paradicsomokat is vágjuk kisebb darabokra. A hagymát némi olajon, állandó kevergetés mellett dinszteljük meg egy serpenyőben. Adjuk hozzá a paradicsomokat, és reszeljük bele a friss gyömbért. Főzzük tovább, amíg sűrű, homogén masszát nem kapunk.

Ha megpuhult a tök és a burgonya, botmixerrel alaposan átturmixoljuk, pürésítjük. A hagymás paradicsomot adjuk a sütőtökhöz, turmixoljuk ezzel is, és tegyük félre.

Következzék a fűszeres olaj. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, amikor már jó meleg, beleöntjük az indiai öt fűszer-keveréket panch phanon mixet, és addig melegítjük, amíg a magok épp csak el nem kezdenek pattogni. Kb. 10 mp. Ekkor félrehúzzuk a serpenyőt, hozzáadjuk a chilipaprikát, és belenyomkodjuk a 3 gerezd fokhagymát. Alacsony hőfokon fél percig kevergetve sütjük.

Mikor ezzel is megvagyunk, az egész eddigi műhöz adjuk a fűszeres keveréket. Ha szükséges, megsózzuk, és már szervírozzuk is.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL