Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

A meggylikőr házi készítése: ízek találkozása a magyar konyhában

Szerző:
Szabó Anna
Kizárólag 18 éven felüliek figyelmébe! A meggylikőr a magyar gasztronómia egyik igazi klasszikusa, mely nem csupán örökségként él tovább, de a modern konyhákban is egyre gyakrabban bukkan fel. A tradicionális meggylikőr titka az összetevők harmóniájában és a türelmes érlelésben rejlik.

Nem csoda, hogy családi és baráti összejöveteleken, különösen hidegebb hónapokban szívesen fogyasztják. Vajon mi lehet a siker kulcsa? És hogyan kezdj bele az otthoni likőr készítésébe? Az iDrinks likőr oldalán megtalálhatjuk a tökéletes termékeket, ha inkább vásárlásra adnánk a fejünket. 

Mit is jelent a meggylikőr?

A meggylikőr egy gyümölcsökből készült alkoholos ital, melynek alapját friss vagy akár fagyasztott meggy adja. Cukor és alkohol - gyakran vodka vagy tiszta szesz - hozzáadásával készítik. Az érlelés során a gyümölcs ízei beleolvadnak a szeszbe: az eredmény egy illatokban gazdag, ízletes ital. 

Családok generációin keresztül készítették ezt az italt a magyar háztartásokban, és még ma is része a gasztronómiai élményeknek. A nagymamák spájzában klasszikusan megtalálható volt, és a mai napig népszerű vendéglátó ital.

Miért érdemes otthon elkészíteni?

Mire számíthatsz, ha életedben először magad készítesz meggylikőrt? Maga a folyamat egyszerű és élvezetes. 

Természetes ízek és összetevők: Gondolj bele, milyen lesz az ital, amikor tudod, hogy minden egyes összetevőt te választottál ki. Garantáltan mentes lesz bármiféle mesterséges adalékanyagtól vagy színezéktől.

Saját ízvilág megalkotása: Egy otthon készített likőr teljes mértékben igazodik a saját ízlésedhez. Különleges kombinációkat próbálhatsz ki: vanília, fahéj, esetleg egy csipet szegfűszeg, ha a hangulat úgy tartja.

Pénztárcabarát megoldás: A boltban kapható termékekhez képest jóval barátságosabb megoldás.

Ajándékozás: Mire gondolnál, ha valaki neked adna egy kézzel készített, szeretettel csomagolt italt? Pontosan, erről van szó.

Az elkészítés egyszerű lépései

Mielőtt belevágnál, győződj meg róla, hogy minden szükséges eszköz és alapanyag rendelkezésre áll. Hozzávalók:

1 kg friss vagy fagyasztott meggy

500 g cukor

750 ml vodka vagy más tiszta szesz

Opcionálisan: vaníliarúd, fahéj, szegfűszeg 

Egy nagy befőttesüveg 

Előkészületek: Alaposan mosd meg a gyümölcsöket, távolítsd el a szárukat. Az eredeti íz kedvéért hagyhatod őket magostul. 

Rétegezés: Tedd a meggyet és a cukrot rétegesen az üvegbe. Fűszerekkel gazdagíthatod.

Alkohol hozzáadása: Az alkohol hozzáöntése után ügyelj rá, hogy teljesen ellepje a gyümölcsöt. 

Érlelés: Az üveget jól zárd le, majd helyezd hűvös helyre. Kb. négy-hat hét alatt érik be teljesen, időnként rázd fel az üveg tartalmát. 

Leszűrés: Az érlelési idő elteltével szűrd le a likőrt és üvegekbe töltve tárold.

Fogyasztás és felhasználás

A kész ital hűvös helyen, akár hűtőben is tárolható. Érdemes néhány hétig még állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek. De honnan tudhatod, mikor jött el a csemege pillanata? Nos, amikor nem bírod tovább, hogy megkóstold!

ital
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL