Az egyetlen dolog, amire a növénynek igazán szüksége van, az a sok víz. Így akár két méteresre is megnőhet (!), és tavasszal finom vöröses vagy zöld színű szárakat növeszt. A virágzás ideje májustól júniusig tart. Ezt követően nem lehet többé szüretelni, hogy a növény a következő évre regenerálódni tudjon.
A rebarbara a hajdina rokona, ám más növényekkel szemben a levelei ehetetlenek a magas oxálsavtartalmuk miatt. Azonban a szárakon még a virágbimbók is fogyaszthatók.
Már 4800 évvel ezelőtt, a Himalájában használtak rebarbarát, de nem élelmiszerként: a gyökereket gyógynövényként tartották számon. Innen a latin elnevezés is: „Rheum rhabarbarum”, azaz „idegen gyökér”. Csak a 18. században fedezték fel, hogy a szárakat is meg lehet enni.
Az ehető szárak is tartalmaznak kis mennyiségű oxálsavat, ami mértékkel fogyasztva ártalmatlan. A rebarbara azért savanyú, mert alma- és citromsavat tartalmaz. A szárakból általában kompótot, lekvárt készítenek, ami lekvárokba, zselékbe vagy desszertekbe kerül. Mivel a sav megtámadja a fogakat, a rebarbara fogyasztása után legalább fél órával fogat kell mosni.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK