Az egyetlen dolog, amire a növénynek igazán szüksége van, az a sok víz. Így akár két méteresre is megnőhet (!), és tavasszal finom vöröses vagy zöld színű szárakat növeszt. A virágzás ideje májustól júniusig tart. Ezt követően nem lehet többé szüretelni, hogy a növény a következő évre regenerálódni tudjon.
A rebarbara a hajdina rokona, ám más növényekkel szemben a levelei ehetetlenek a magas oxálsavtartalmuk miatt. Azonban a szárakon még a virágbimbók is fogyaszthatók.
Már 4800 évvel ezelőtt, a Himalájában használtak rebarbarát, de nem élelmiszerként: a gyökereket gyógynövényként tartották számon. Innen a latin elnevezés is: „Rheum rhabarbarum”, azaz „idegen gyökér”. Csak a 18. században fedezték fel, hogy a szárakat is meg lehet enni.
Az ehető szárak is tartalmaznak kis mennyiségű oxálsavat, ami mértékkel fogyasztva ártalmatlan. A rebarbara azért savanyú, mert alma- és citromsavat tartalmaz. A szárakból általában kompótot, lekvárt készítenek, ami lekvárokba, zselékbe vagy desszertekbe kerül. Mivel a sav megtámadja a fogakat, a rebarbara fogyasztása után legalább fél órával fogat kell mosni.
OLVASS TOVÁBB!
Szuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
Már az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK