Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Amit a sertéshúsról tudni kell

Szerző:
Szabó Anna
A sertéshús kedvelt húsféle, pedig a táplálkozási szakemberek ellenzik fogyasztását. Népszerűségét az ízének köszönheti. A magyar konyhának vannak olyan fogásai, melyek el sem képzelhetők másból, mint a sovány karajból, a zsír­dús tarjából vagy a gömbölyű dióból.
A sertéshús vásárlásá­nál is fő szempont a fris­sesség. A friss hús közép­- vagy sötétrózsaszínű, fe­lülete nedves, de nem vi­zes, és a húst vékony, fehér zsírerek szövik át. A comb és a lapocka zsírereiből hő hatására kisül a felesleges zsiradék, ám a hús szaftos, porhanyós marad. Az elkészítendő ételhez megfelelő húsrészt válasszunk. (Ha bizonytalanok vagyunk, inkább kérjünk tanácsot a hentestől, az eladótól.) Hirtelensütésre a karaj, szűzpecsenye, dió, párolásra a slussz, la­pocka, csülök, egészben sütésre az oldalas, tarja, comb vagy rövidkaraj al­kalmas.


A legsokoldalúbban a combot használhatjuk fel

Megpárolhatjuk natúrszeletnek, gombás, lecsós húsnak, vagy kiránthat­juk. Fölaprítva gulyást, pörköltet, darált húst ké­szíthetünk belőle.
A hússzeletelés legfon­tosabb szabálya: a vágás­nak a rostokra merőlege­sen kell történnie. Ez ér­vényes az egész sonkára, a vékony szűzpecsenyére és az apróhúsra egyaránt. Különben a sütés, párolás során a rostok kiszárad­nak, a hús rágóssá, tapló­szerűvé válhat. A megfelelő ízű, állagú és zsírosságú egybesült­höz nem szabad túl kicsi darabot vásárolni: nyer­sen a súlya érje el leg­alább az egy kilót. A süté­si idő és a hőfok főleg a hús vastagságától függ.


Általában centiméteren­ként tíz perc sütési idővel számolhatunk

A húst előbb serpenyőben, zsíron vagy olajon pirítsuk meg, csak ezután tegyük a sütőbe. A hagyományos gáz- vagy villanykészülé­kekben nagylángon kezd­jük, majd közepes foko­zaton folytassuk a sütést, így képződik a leghama­rabb ropogós kéreg, amely védőburokként magába zárja az értékes nedveket. (A légkeverős sütőkben különösen finom sülteket készíthetünk.) A húst nem szabad vil­lával megszúrni, hogy a puhaságát ellenőrizzük, mert kifolyik a leve. A sü­tés végén pár percig a sü­tőben pihentessük a sül­tet, csak utána szeletel­jük. Így a húsnedv egyenletesen eloszlik. A malacsült  beirdalt, ropogós bőre igazi ínyencfalat, ha sütés közben sós vízzel, sörrel kenegetjük.


A nyers húst vásárlás után csomagoljuk ki a pa­pírból, mossuk meg, csöpögtessük le, majd helyezzük porcelán- vagy kerámiaedénybe és tányérral vagy fóliával fedjük le. Így a hűtőszekrény felső polcán 2 napig tárolhatjuk.


Fagyasztás előtt

Fagyasztás előtt is gondosan készítsük elő a húst, majd a szeletek közé helyezzünk papírt, vagy alufóliát, hogy a szeleteket külön-külön is ki tudjuk majd venni. A fagyasztási idő a csomagok nagyságától függ, de egy éjszaka biztosan elegendő. – 18 fokon, vagy még alacsonyabb hőmérsékleten a lefagyasztott hús hosszú hónapokig eltartható károsodás nélkül. Az elkészített húsétel jóval rövidebb ideig áll el: három-négy hét után fel kell használni.


Néhány tipp

Mikor kész a sült?

Egészben sült húsoknál, ha a hús nyomásra puhának tűnik, belül még nyers. Ha keménynek, akkor megsült. A frissensülteket akkor fordítsuk meg, ha a szeletből már nem folyik rózsaszín lé.


Hogyan szeleteljünk?

A sültből mindig csak annyit vágjunk fel, amennyit egy­szerre, elfogyasztunk, a többi így tovább tartja a meleget.


Mikor, mivel fűszerezzünk?

Az egészben sült húsokat előre, a hirtelensülteket utó­lag sózzuk, így maradnak benne az értékes húsnedvek. A són, borson kívül jól illik a húsételekhez: a zöld- és pi­rospaprika, köménymag, fokhagyma, majoránna, tárkony, kapor, kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem.


Teszteljük tudásunkat egy egyszerű húsétel elkészítésével!

Kolbásszal töltött karaj

Hozzávalók:

1 kg hosszúkaraj
1 szál füstölt szárazkolbász
Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A karajt egy hosszú, hegyes kés segítségével szúrjuk át (hosszában), és egy főzőkanállal tágítsuk meg annyira a lyukat, hogy kényelmesen beletolhassuk a kolbászt. A végén kilógó kolbászt le is vághatjuk.

A kolbásszal megtöltött húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Sütőzacskóban süssük, mert így nem lesz piszkos a tepsink, és kizárólag a saját zsírjában sül meg a hús. A sütőzacskó végét mindig légmentesen kössük el, és tűvel szúrkáljunk a tetején néhány lyukat. A hús sütési ideje: 180 fokon, sütőtől függően kb. 1,5-2 óra.

Tálalás: zöldkörettel, burgonyával, rizzsel körítve egyaránt ízletes finomság.



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL