Hozzávalók:
1 kg krumpli
1 csapott tk. só
zsír vagy olaj
víz
[friss petrezselyemzöld, só]
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, kb. 1 cm vastag „karikákra" vágjuk és felengedjük annyi hideg vízzel, ami ellepi. Tegyük bele a sót is. A forrástól számítva kb. 10-15 percig főzzük (fajtától függ, ezért 10 perc után villával percenként ellenőrizzük! akkor jó, ha már belemegy a villa, de még „tartása" van a krumplinak, nem teljesen puha). Most szűrjük le a levét.
Egy krumplisütő edényben (lábas és benne egy drótháló kosár) annyi zsiradékot forrósítunk, ami a kosár alját min. 3 cm magasan ellepi (fritőznél a minimum jelzés fölött legyen az olajszint!), és melegíteni kezdjük. Fritőznél a használati utasítás megadja, hogy hány fokra kell állítani a gépet, és meddig kell sütni a sült burgonyát, ezt vehetjük alapnak. Lábasnál, erős tűznél (azért gáz esetén ne járjon fel a láng az edény körül és elektromos tűzhelyen ne rakjuk akkora lapra az edényt, aminek az átmérője nagyobb a lábasénál!) addig forrósítjuk a zsiradékot, amíg óvatosan belerakva egy darab krumplit, körülötte már buborékolva forr, serceg a zsiradék (magyarán sül a krumpli). Ekkor vegyük ki a kosarat és tegyünk bele annyi krumplit, amit óvatosan vízszintesre rázogatva nem lesz 4-5 cm-nél magasabb réteg a kosárban. Most nagyon gyorsan, de nagyon óvatosan tegyük bele a zsírba a kosarat, hajtsuk az edényen kívülre a fülét, hogy ne forrósodjon át és még azzal a mozdulattal borítsunk is egy fröccsenést gátló hálót a lábas tetejére, mert a krumplisütés bizony veszélyes üzem! (Fritőznél a kosár betétele után azonnal csukjuk le a tetőt! Ha elaludt a jelzőlámpa, kivehető a krumpli.)
A műveleteket itt mindig a fejünket hátrahajtva, távolról figyeljük, nehogy lecsapjon a kifröccsenő, forró zsiradék! Ha mégis lecsap valahol (általában a kezünket), azonnal tartsuk hideg folyó víz alá 1-2 percig és akkor kisebb folt esetén nem fog felhólyagosodni!
Az aranyszínű sült krumplit a kosárral kiemelve lecsorgatjuk, majd papírtörlővel kibélelt tálba öntjük, hogy a felesleges zsiradékot leigya róla. Tálaláskor megszórhatjuk a maradék sóval és aprított, friss petrezselyemzölddel.
!!! TIPPEK !!!
Kevesebb zsiradékkal is készíthető ez a köret. Ehhez főzés előtt ne karikára, hanem cikkekre (tehát pl. a tyúktojás nagyságú krumplit hosszában félbe, és a feleket is hosszában félbe) vágjuk a krumplit. A fenti módon főzzük meg és szűrjük le. Ezután egy sütőlapot béleljünk ki sütőpapírral és egy evőkanál folyékony zsiradékkal kenjük be vékonyan. Erre szórjuk rá a főtt krumplit, picit sózzuk és vegetázzuk meg, aztán 180 fokos (gázsütő kb. 3-4-es fokozat) sütőben (nem kell előmelegíteni) 45-60 percig sütjük. Időnként nézzünk rá, hogy meg ne égjen, ha esetleg gyorsabban sül a vártnál! Akkor jó, amikor aranyszínű „kéreg" képződött rajta és itt-ott már „pirosodik", vagyis barnul. Tálalás előtt fűszerekkel megszórva (őrölt paprika, bors, fűszerkeverék, stb. ízlés szerint) és összerázogatva máris kész a steak krumpli.
Ki világosabb aranysárgára, ki sötétebb pirosra szereti a sült krumplit. De egy biztos: ez a krumpli akkor sem marad nyers és nem fog ropogni a fogunk alatt, ha esetleg kezdőként nem sütjük elég pirosra, hiszen előtte megfőztük.
És íme: már sült krumplit is tudunk készíteni! Hiszen, ha hosszúkás hasábokra (fél cm-es karikákra, majd a karikákat kb. fél cm-es alapú csíkokra) vágjuk a krumplit, majd forrásban lévő zsírba tesszük és az főtt-sült krumplihoz hasonlóan megsütjük, akkor a gyors éttermekénél olcsóbb és finomabb köretet kapunk. Csak tálaláskor sózzuk meg, mert különben a só eláztatja a krumplit! És ne feledjük, hogy egészen a sütésig, főzésig hideg vízben kell tartani a hámozott krumplit, különben csúnyán megbarnul! Csak közvetlenül a forró zsírba rakás előtt szűrjük le és csorgassuk le alaposan a víztől, mert a forró zsírba csöppenő víztől viszont a zsír lecsaphat minket!
Ugyanígy chips-et is készíthetünk. Olcsó, egészséges és isteni! A krumplikat kb. 2 mm vastag karikákra szeljük és kisütjük a zsírban. Vigyázzunk, hogy idejében kivegyük, mert ez nagyon vékony, ezért gyorsabban sül és gyorsabban is feketedik!!! Egy jó film mellé, vagy vendégvárónak egy kis sóval, vagy valami dip-pel nagyon finom, adalékmentes nasi.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK