Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Bienvenidos a México - Avagy a legfantasztikusabb mexikói ételek

Szerző:
Szabó Anna
Mexikó kulináris világa igen híres tradicionális ételeiről. A mexikói ételek egyszerűek és egyben nagyszerűek is! Mi jut egyből eszünkbe e nemzet ételeiről? Bab, tortilla, nachos… és még megannyi ínycsiklandozó falat. Túl csípős, túl pikáns, túl fűszeres? Az is csak rajtunk múlik. Akkor sombrerot fel és konyhába be!

 

{KEPGALERIA}

 

 

Chilis bab tortillában

Hozzávalók:
• 50 dkg darált hús (jó esetben marha, normál esetben sertés)
• 2 nagy fej hagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• pirospaprika
• chili (hagyományos paprika, por, szósz vagy mag formájában)
• kevés curry por
• só
• bors
• 50 dkg paradicsompüré
• 2 konzerv vörösbab lével együtt
• 1 konzerv kukorica
• 1 jó evőkanálnyi cukrozatlan (legjobb a holland) kakaópor
Kb. 14 darab tortillához:
• 3,5 dl víz
• 35 dkg finomliszt
• 25 dkg rétesliszt
• 15 dkg kukoricaliszt
• 2 evőkanál olívaolaj
• só
• bors

Elkészítés:
A hagymát apróra kockázzuk, és olívaolajon megdinszteljük. Azonnal sózzuk, ha kell, kevés vizet öntünk alá, hogy le ne égjen. Ha puha, rádobjuk a felaprított fokhagymát, majd felöntjük kevés vízzel, megszórjuk pirospaprikával, sóval, borssal. Erre az alapra tesszük rá a darált húst, fehéredésig kevergetjük kicsit, majd a paradicsompürét rányomjuk. Mehet rá a chili, ízlés szerint fűszerezhetjük is. Ráöntünk pár deci vizet is, és puhára főzzük a húst.

Ahogy megpuhult, hozzáadjuk a babkonzervet, pár perc alatt összeforraljuk, elzárjuk a lángot, majd a kukoricát (lé nélkül) belekeverjük. Kóstoljuk, ízesítsük, ha kell, sózzuk, meglocsoljuk chiliszósszal. Ezután keverünk bele egy jó evőkanál kakaóport, és 200 fokos sütőbe tesszük. Ha alig lenne leve, öntsünk rá pici vizet és keverjük el, hogy legyen minek elpárolognia.

Akkor lesz készen, amikor szépen összesül a sütőben, még nem száradt ki, van némi leve, de nem folyik, szép sűrű és illatozik rendesen. Figyeljünk oda, ne égessük meg.

Menet közben elkészítjük a tortilla tésztát. Sima tésztává gyúrjuk a fenti hozzávalókat. (Én ezt ráhagytam a robotomra.) Ahogy sima, lefedve pihenni tesszük a hűtőbe, de azonnal is süthetjük. Kb. 8 dkg-os gombócokat csípünk a tésztából, lisztezett felületen kinyújtjuk.

Egy palacsintasütőt szárazon felhevítünk, majd kisütjük benne a szinte átlátszóra nyújtott lapokat. Minden lap után ki kell törölni a lisztet a serpenyőből, különben leég. Addig sütjük 1-1 oldalát, míg szép kis pöttyök nem lesznek rajta.

Betöltéskor a chilis babot a tortilla lap közepére halmozzuk, az alját ráhajtjuk a töltelékre, feltekerjük. Középen srégen elvágva, vagy félig papírba csomagolva tálaljuk.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL