A világon számos versenyeket rendeznek, ahol különböző szempontok alapján több tagú zsűri dönti el, hogy kinek a chili terméke a legjobb.
Az egyik ilyen rangos amerikai seregszemlén, a World Hot Sauce Awardson, a világ 14 országából 284 termékkel 109 gyártó indult 49 kategóriában. Addig a verseny történetében csak amerikaiak győztek. 2015. nyarán Magyarországról egy hazai termelő, Diczkó László a Chili Hungária tulajdonosa hozhatta haza a világbajnoki címet. A Spirit of Attila chili szósz a Hot sauce/Hot csoportban szerezte meg a legjobbnak járó helyet. Ez valójában egy hatalmas szakmai elismerés a termelőnek, egy igazi visszacsatolás arról, hogy a terméket a világ chili piacán is elismerték.
A világversenyen, a zsűritagok többféle szempont alapján döntöttek, a „Spirit of Attila” nemcsak az erőssége miatt nyert, hanem az íze miatt is. Ha megkóstolod akkor először az ízét érzed és csak utána épül fel fokozatosan a csípős érzés a szádban, különböző helyeken. A hatás nem marad el és egy élményt nyújt az étkezések során. Ez az erős szósz jó kiindulópontja különböző ételek beízesítéséhez. A lassan felépülő csípősség lehetővé teszi a valódi íz érzését az intenzív hőérzetet megelőzően. Csak egy csepp is elegendő, hogy kihozza az extra hőt a levesekben, pörköltekben és ételeinkben.
A Chili Hungária Manufaktúra népszerű chiliszószait Kabán, egy Hajdú-bihar megyei kisvárosban állítják elő. Diczkó László a manufaktúra megálmodója, termékeivel 2011 óta van jelen a magyar kézműves élelmiszer piacon. A termelő hagyományos eljárással, innovatív módon dolgozza fel ezeket a chili paprikákat. Kínálatukban megtalálhatóak chili szószok, chili fűszerek, chili őrlemények és chili cseppek is.
Széles választékjukban mindenki megtalálja számára megfelelőt, legyen az enyhén csípőstől az extra erősig vagy a füstösön, édesen át a paprikás chiliszószig. Először két-háromféle szósszal indult a Manufaktúra, de a termelő szerette volna megismertetni a még csípősebb változatokat, illetve más ízesítésű chilitermékeket is a chili kedvelőkkel. Lefedi a teljes palettát, az enyhébbektől az EU-n belül elérhető legcsípősebb szószokig. Utóbbi lényeges megkülönböztetés, ugyanis Európában szigorú szabályok korlátozzák, hogy milyen adalékanyagokat lehet az élelmiszerekhez hozzáadni. A kapszaicin – a paprikafélék csípősségéért felelős vegyületet – csak természetes forrásból származhat, vagyis magából a termésből. A manufaktúránál 5-6 elterjedt fajtából – például Habaneroból, szellem chiliből –, főzéses technológiával készül a szószok többsége, ám kisebb számban további 30 különleges növényt is tartanak.
Diczkó László, kistermelőként kiemelt figyelmet fordított arra, hogy egyedi különleges termékek szerepeljenek a palettán. Különlegesség az, hogy egyes szószokon bizonyos évszámok vannak feltüntetve, amelyek valamilyen történelmi eseménynek állítanak emléket. A Kabai Tüzes Mennykő nevű szószon például az “In Memoriam 1857” szerepel, ugyanis Kaba térségében ebben az évben csapódott be egy meteor. A szósz íze illata domináns és kellemes. Ha megkóstolod azonnal a rabjává válsz. Középkategóriásan csípős szószok közé sorolható. A Sárga Vihar üvegén pedig az “In Memoriam 1241” olvasható, ez pedig a tatárjárás áldozatainak állít emléket. Sárga színű chili paprikákból készült chili szósz. Sima, selymes és enyhén citrusos ízvilága van. Ez a kombináció jól illik húsokhoz, szárnyasokhoz, pizzára, meleg szendvicsre vagy sült krumpli mellé. A szószok mellett fűszerpaprikákkal is találkozhatunk a Chili Hungária Manufaktúra termék palettáján. Ha szereti a család a füstös ízvilágot, akkor feltétlen próbáljátok ki a füstölt fűszerpaprikát, amely egy speciális eljárással, meleg füsttel érlelt édes paprika por. Ajánljuk halászlébe, töltött káposztába, bablevesbe és minden olyan fogáshoz, amelyhez a füstös íz illik.
Ezen kívül a manufaktúra kínálatában sok izgalmas szószok, őrlemények megtalálhatók, melyeket időről időre bővítenek újabb saját gyártású termékekkel.
OLVASS TOVÁBB!
Szuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
Már az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK