Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Csokicsodák, melyeket imádni fogsz

Szerző:
Szabó Anna
Ha hiszed, ha nem a csokoládéra igenis szükségünk van. És nem csak azért, mert nagyszerű érzés, amikor krémesen elolvad a szádban, hanem táplálkozási szempontból sem utolsó. Most felfedjük, mi van a csokoládéban, ami jó a testednek, lelkednek, szellemednek egyaránt. És még finomságok receptjeit mellékeljük mellé.

 

Először is, a csokoládét nagyon könnyen emészti szervezetünk. Kutatások igazolták, hogy egy 20 dkg-s csokoládé átlagosan egy órát tölt a gyomrunkban, míg a legtöbb ételféleség ettől jóval hosszabb ideig kering.

Tévhit, hogy az étcsokoládé kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a sokkal ízletesebb tejcsokoládé. Kb. 560 kcal/100 g. Inkább az összetételükben különböznek – míg az étcsokoládé több zsírt, addig a tejcsokoládé több cukrot és több kalciumot tartalmaz (tejcsokoládé: 200-220 mg/100g kalcium, étcsokoládé: 60 mg/100 g).

Hizlal a csokoládé?

Semmiképpen se csapd be magad: a csokoládé rengeteg zsírt, cukrot és ezzel együtt kalóriát is tartalmaz. A tanulmányok azonban mégis azt mutatják, hogy a súlyproblémákkal küzdő emberek nem a csokoládétól híztak meg, sőt tovább megyünk: a többség nem is fogyaszt csokoládét. Más szóval: ha nem eszel össze-vissza mindenféle zsíros, és cukros ételt, a csoki egymagában nem fogja a skálát a rossz irányba mozdítani, ami a súlyodat illeti.

A csokoládé jótékony hatása

Segít a stressz és a feszültség oldásában

A csokoládé számos olyan anyagot tartalmaz, amely a szellemi szintedet növeli. A benne lévő szénhidrátok segítik a triptofán felszívódását, amely szerepet játszik a boldogsághormonok termelésében, és ez bizony pozitív hatással van a hangulatodra és csökkenti a feszültséget. A csokoládéban lévő magnézium nyugtató hatása szintén segít a stresszoldásban. Kutatások szerint a csokoládé kitűnő antidepresszáns, a rendszeres – de nem túlzásba vitt – fogyasztása tehát valóban csökkenti a stresszt, és a feszültséget.

Boldogságérzetet biztosít

Ha csokoládét fogyasztasz, gyakran érezheted úgy, hogy testileg és szellemileg egyaránt kiegyensúlyozott vagy. Több összetevője van ugyanis, ami jó hatással van az agyműködésre, és a „jólét" érzésére.

És most nézzük, mi mindent lehet készíteni ebből az igazi mennyei alapanyagból!

{KEPGALERIA}

 

 

 

Réteges csokoládébrownie

Hozzávalók

- ¾ csésze liszt,
- ¾ csésze kakaópor,
- ¼ teáskanál só,
- ½ csésze darabokra vágott vaj,
- ½ csésze kristálycukor,
- ½ csésze barnacukor,
- 3 tojás,
- 1 csésze felaprított pekándió,
- ¾ csésze fehércsokoládé-darabka,
- ½ csésze karamellás fagylaltöntet,
- ¾ csésze félédes csokoládédarabka.

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és kenjünk ki zsiradékkal egy 20 x 20 cm-es tepsit.

Keverjük össze kis tálkában a lisztet, a kakaóport és a sót. Nagy keverőtálban keverjük ki krémes állagúra a vajat, a kristálycukrot és a barnacukrot. Egyenként verjünk bele 2 tojást, és alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a vaníliát, és azzal is jól keverjük össze. Fokozatosan adjuk hozzá a lisztkeveréket. Tegyünk félre ¾ csészényi tésztát, a többit egyenletesen öntsük az előkészített tepsibe, és szórjuk meg pekándióval és a fehér csokoládéval, majd öntsük rá a karamellöntetet. Egy nagy tálban verjük fel a félretett tojást a félretett tésztával, míg világos színe nem lesz. Keverjük bele a félédes csokoládét, majd egyenletesen oszlassuk el a karamellréteg tetején.

Süssük kb. 30-35 percig, amíg a közepe is jól átsül. Ha megsült, vegyük ki, és hagyjuk kihűlni, majd vágjuk kockákra.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL