Először is, a csokoládét nagyon könnyen emészti szervezetünk. Kutatások igazolták, hogy egy 20 dkg-s csokoládé átlagosan egy órát tölt a gyomrunkban, míg a legtöbb ételféleség ettől jóval hosszabb ideig kering.
Tévhit, hogy az étcsokoládé kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a sokkal ízletesebb tejcsokoládé. Kb. 560 kcal/100 g. Inkább az összetételükben különböznek – míg az étcsokoládé több zsírt, addig a tejcsokoládé több cukrot és több kalciumot tartalmaz (tejcsokoládé: 200-220 mg/100g kalcium, étcsokoládé: 60 mg/100 g).
Semmiképpen se csapd be magad: a csokoládé rengeteg zsírt, cukrot és ezzel együtt kalóriát is tartalmaz. A tanulmányok azonban mégis azt mutatják, hogy a súlyproblémákkal küzdő emberek nem a csokoládétól híztak meg, sőt tovább megyünk: a többség nem is fogyaszt csokoládét. Más szóval: ha nem eszel össze-vissza mindenféle zsíros, és cukros ételt, a csoki egymagában nem fogja a skálát a rossz irányba mozdítani, ami a súlyodat illeti.
A csokoládé számos olyan anyagot tartalmaz, amely a szellemi szintedet növeli. A benne lévő szénhidrátok segítik a triptofán felszívódását, amely szerepet játszik a boldogsághormonok termelésében, és ez bizony pozitív hatással van a hangulatodra és csökkenti a feszültséget. A csokoládéban lévő magnézium nyugtató hatása szintén segít a stresszoldásban. Kutatások szerint a csokoládé kitűnő antidepresszáns, a rendszeres – de nem túlzásba vitt – fogyasztása tehát valóban csökkenti a stresszt, és a feszültséget.
Ha csokoládét fogyasztasz, gyakran érezheted úgy, hogy testileg és szellemileg egyaránt kiegyensúlyozott vagy. Több összetevője van ugyanis, ami jó hatással van az agyműködésre, és a „jólét" érzésére.
És most nézzük, mi mindent lehet készíteni ebből az igazi mennyei alapanyagból!
{KEPGALERIA}
Szenzációs csokoládés biscotti
Hozzávalók
- ½ csésze lágy vaj,
- 1 csésze cukor,
- 2 tojás,
- 1 teáskanál vaníliaaroma,
- 2 ½ csésze liszt,
- 1½ teáskanál sütőpor,
- ¼ teáskanál só,
- 30 dkg darabokra tört csokoládé, két részre osztva,
- 1 csésze finomra vágott dió,
- 2 teáskanál főzőmargarin.
A mázhoz:
- ¼ csésze tört fehér csokoládé,
- 1 teáskanál főzőmargarin.
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 170 fokra, és vékonyan kenjünk ki egy tepsit. Egy nagy tálban keverjük simára a vajat és a cukrot. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát, majd jól verjük fel. Keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót, majd fokozatosan adjuk a vajhoz, és verjük simára. A tészta elég kemény lesz. Kanál segítségével vagy kézzel dolgozzuk bele a diót és a fahéjas csokiból 1 csészényit a tésztába.
Osszuk a tésztát négy egyenlő részre. Formáljunk mindegyik részből kb. 20 cm hosszú rudakat. Tegyük az előkészített tepsire egymástól kb. 5 cm távolságra, majd kissé lapogassuk le őket.
Süssük 25-30 percig, vagy amíg a tészta megkeményedik, és a közepébe szúrt villára nem ragad rá. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a tepsiben kihűlni. Tegyük vágódeszkára, és recés élű késsel, fűrészelő mozdulatokkal vágjuk fel átlós, kb. 1 cm vastag szeletekre. A szeleteket szorosan egymás mellé, lapjukkal fektetve tegyük a tepsire. Helyezzük vissza a sütőbe, és süssük 5-6 percig. Fordítsuk meg a szeleteket, és a másik felét is süssük át. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd a maradék csokoládét olvasszuk fel a margarinnal, és hintsük meg vele a süteményt. A tetejére kerül a fehér csokoládés máz.
A máz elkészítése
Tegyünk ¼ csésze tört fehér csokoládét és 1 teáskanál főzőmargarint egy kis, mikrózható tálkába. Magas fokozaton melegítsük a mikrohullámú sütőben 30-40 másodpercig, vagy míg könnyen elkeverhető nem lesz. Öntsük a sütemény tetejére.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK