Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Csokicsodák, melyeket imádni fogsz

Szerző:
Szabó Anna
Ha hiszed, ha nem a csokoládéra igenis szükségünk van. És nem csak azért, mert nagyszerű érzés, amikor krémesen elolvad a szádban, hanem táplálkozási szempontból sem utolsó. Most felfedjük, mi van a csokoládéban, ami jó a testednek, lelkednek, szellemednek egyaránt. És még finomságok receptjeit mellékeljük mellé.

 

Először is, a csokoládét nagyon könnyen emészti szervezetünk. Kutatások igazolták, hogy egy 20 dkg-s csokoládé átlagosan egy órát tölt a gyomrunkban, míg a legtöbb ételféleség ettől jóval hosszabb ideig kering.

Tévhit, hogy az étcsokoládé kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a sokkal ízletesebb tejcsokoládé. Kb. 560 kcal/100 g. Inkább az összetételükben különböznek – míg az étcsokoládé több zsírt, addig a tejcsokoládé több cukrot és több kalciumot tartalmaz (tejcsokoládé: 200-220 mg/100g kalcium, étcsokoládé: 60 mg/100 g).

Hizlal a csokoládé?

Semmiképpen se csapd be magad: a csokoládé rengeteg zsírt, cukrot és ezzel együtt kalóriát is tartalmaz. A tanulmányok azonban mégis azt mutatják, hogy a súlyproblémákkal küzdő emberek nem a csokoládétól híztak meg, sőt tovább megyünk: a többség nem is fogyaszt csokoládét. Más szóval: ha nem eszel össze-vissza mindenféle zsíros, és cukros ételt, a csoki egymagában nem fogja a skálát a rossz irányba mozdítani, ami a súlyodat illeti.

A csokoládé jótékony hatása

Segít a stressz és a feszültség oldásában

A csokoládé számos olyan anyagot tartalmaz, amely a szellemi szintedet növeli. A benne lévő szénhidrátok segítik a triptofán felszívódását, amely szerepet játszik a boldogsághormonok termelésében, és ez bizony pozitív hatással van a hangulatodra és csökkenti a feszültséget. A csokoládéban lévő magnézium nyugtató hatása szintén segít a stresszoldásban. Kutatások szerint a csokoládé kitűnő antidepresszáns, a rendszeres – de nem túlzásba vitt – fogyasztása tehát valóban csökkenti a stresszt, és a feszültséget.

Boldogságérzetet biztosít

Ha csokoládét fogyasztasz, gyakran érezheted úgy, hogy testileg és szellemileg egyaránt kiegyensúlyozott vagy. Több összetevője van ugyanis, ami jó hatással van az agyműködésre, és a „jólét" érzésére.

És most nézzük, mi mindent lehet készíteni ebből az igazi mennyei alapanyagból!

{KEPGALERIA}

 

 

 

Csokoládés tekercs

Hozzávalók

- 1 csésze margarin,
- 1 csésze barnacukor,
- 5 dkg kakaó,
- 2 tojás,
- 1 csomag vaníliacukor,
- 3 csésze liszt,
- 2 teáskanál sütőpor,
- ½ teáskanál só,
- 1½evőkanál őrölt fahéj,
- 1 csésze darabolt csokoládé.

Elkészítés

A keverékhez egy kis tálkában alaposan keverjük össze a cukrot és a fahéjat, a csokoládét pedig olvasszuk meg. Keverjük alaposan össze.
A tésztához nagy tálban keverjük össze a margarint és a barnacukrot, majd elektromos habverővel közepes fokozaton keverjük ki. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát, majd alaposan keverjük el. Kis tálkában keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót, a kakaót, és 1 teáskanál fahéjat. Adjuk a krémes keverékhez, és jól elegyítsük össze.

Tegyük a tésztát egy ív zsírpapírra. Alakítsunk belőle egy kb. 20 x 15 cm-es téglalapot. A szélektől 2,5 cm-en belül kenjük meg 4 evőkanál csokoládés keverékkel, majd csavarjuk fel rúd alakúra. A rudat szórjuk meg reszelt csokoládéval és fahéjjal, majd csomagoljuk fóliába és helyezzük a hűtőbe 4 órára, vagy akár egy egész éjszakára.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, fújjuk le a tepsit sütőspray-vel. Vágjuk a tésztát fél cm-es szeletekre, majd tegyük az előkészített tepsire. Süssük 8 percig, vagy amíg a teteje kissé megbarnul. Vegyük ki, és hűtsük le.

Tipp

Óvatosan bánjunk ezzel a tésztával. Elég merev, és könnyen törhet, miközben feltekercseljük. Lassan hajlítsuk, és közben ujjunkkal simítsuk ki az esetleges repedéseket!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL