A gyorséttermek elsősorban azért nyerték el ezt a nevet, mert a gyakran zsíros és sós ételek gyorsan elkészülnek és elfogyaszthatók. Azonban egyre több tanulmány utal arra, hogy ez a táplálkozási forma negatív hatással van a pszichénkre.
Bár a háttérben meghúzódó összefüggések összetettek, a jelek szerint a testünkben lévő élet egy egészen különleges életközösségére vezethetők vissza: a bélben található úgynevezett mikrobiomra, amely több milliárd mikroorganizmus szimbiózisa. A bélben lévő mikrobiom fontos az egészség szempontjából: a bélbaktériumok immunológiai védelmet nyújtanak azáltal, hogy kiszűrik a kórokozókat és beengedik a szervezet számára hasznos anyagokat.
A mikrobiom az evolúció során optimalizálódott az emberi táplálkozási szokásokhoz. A probléma: az elmúlt 30 ezer évben ez nem gyorséttermi ételeket jelentett, hanem nagyon kevés vagy egyáltalán nem feldolgozott, a természetben előforduló, rostban gazdag élelmiszereket. A gyorsételek viszont alig tartalmaznak rostot. Fogyasztásukkal a mikrobiom nem kapja meg azokat az anyagokat, amelyekre szüksége van a megfelelő működéshez és az immunvédelem fenntartásához.
Ma már tudjuk, hogy a szervezet fogékonyabb a betegségekre, ha néhány napnál tovább eszünk gyorséttermi ételeket. Ha pedig rendszeresen fogyasztunk erősen feldolgozott élelmiszereket, a bélben lévő fontos baktériumtörzsek elpusztulhatnak, aminek bélgyulladás lehet a következménye.
OLVASS TOVÁBB!
Szuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
Már az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK