Játssz és nyerj! |
Vajon Neked ízlene egy falat Oroszország? |
Világszerte elterjedt az orosz borscsleves, amely egyik nemzeti ételük. Káposztával, hússal, céklával, egyéb zöldségekkel főzik, tejfölözik. A scsí szintén kedvelt leveseik közé sorolható, amely tulajdonképpen káposztalevest takar, de "cári" kivitelben vadhússal és áfonyával dúsítják. Engem azonban a „Szoljanka” izgatott, és nagyon jól döntöttem. Bár első ránézésre furcsának tartottam, hogy egy orosz, savanyú levesben mit keres olajbogyó, a harmónikus íz meggyőzött. Szása, az étterem tulajdonosa és kitűnő shéf-je elmondta, hogy kapribogyót is szokás beletenni. Igen, valóban pikánssá teszi az amúgy is finom levest.
Miután nagyon szeretem a halakat, ezt most sem hagytam ki, és egy különleges ételt kóstoltam meg. A „rakott heringsaláta” nagyon izgalmasnak tűnt, és bátran kijelenthetem, az is volt. Ránézésre egy finom málnatortának nézett ki, pedig gyümölcs nem volt benne. Viszont annál több cékla, burgonya, főtt tojás, savanyú uborka és pácolt hering. Fantasztikus volt!
Az adagok nem az általunk megszokott mennyiséget takarják, az orosz konyhára a több fogás jellemző, kisebb adagokkal. Első ránézésre kevésnek tűnhet, de miután kiváló minőségű alapanyagokból készülnek az ételek, egész más élményt kapunk elfogyasztásuk után. Könnyűek, ízletesek, mégis megadják azt az élményt, amit a legtöbben szeretnénk. Az éhségünk is elmúlik, az ízek viszont sokáig ott maradnak még a szánkban, no meg az emlékezetünkben is.
Némi pihenő és borozgatás után, még bevállaltam a „Szibériai húsos pelmenyi”-t, ami a raviolira vagy derelyére emlékeztet. Többnyire darált hússal töltik meg és vízben kifőzik. Kevéske fűszeres vajjal meglocsolják, majd tejfölt tesznek a tetejére. Nekem nélküle jobban ízlett, de alig találtam szavakat, annyira finom volt. Amikor Szása elmondta, hogy a hús csak sóval és borssal van fűszerezve, még inkább megdöbbentem. Hát igen, itt is az alapanyag minőségére hivatkozott, amit én elhiszek, de azt már nem, hogy otthon én is el tudnám így készíteni. Persze kiderült egy-két trükk, például az, hogy a tészta szegfűszeges vízben van kifőzve. Ezek valóban aprócska dolgok, mégis ez vagy ezek teszik egyedivé, sajátossá az ételeket.
Az éttermet azonban több dolog is egyedivé teszi. Például a vacsoránk végén szervírozott saját készítésű bonbonok, melyet ajándékba kaptunk. A rozmarngos-kakukkfüves csokikockát soha nem fogom elfeledni. Szása szerint nem olyan bonyolult elkészíteni, én viszont nem fogok nekiállni otthon, biztos teljes csőd lenne.
Az igazat megvallva drágának tűnhet ez az éterem, de az ár-arány érték tökéletes. Ráadásul mostantól mindenki számára elérhető egy falat Oroszország, hiszen az Arany Kaviár Étterem megnyitotta „Tradicionális orosz bisztró”-ját. Az oroszok fő étkezésnek az ebédet tekintik, amelyet délután 1 és 3 óra között fogyasztanak, éppen ezért naponta 12.00 és 15.00 óra között 3 vagy 4 fogásos menüből választhatunk, ami mellé kávé, ásványvíz és egy pohár bor is jár.
Érdemes elmenni, időt szánni a különleges ízekre. Ha vacsora nem fér bele, akkor egy déli ebédet mindenki kóstoljon meg! Tapasztalni fogjátok azt a nyugalmat és harmóniát, amitől úgy érzi az ember, hogy még az idő is megállt!
приятного аппетита!
OLVASS TOVÁBB!
Szuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
Már az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK