A felfokozott, stresszes életvitel kevés lehetőséget ad a helyes étrend kialakítására. Mindez súlygyarapodáshoz, fáradékonysághoz, rossz közérzethez, és számos betegséghez vezethet. Ám ezekkel a könnyen elkészíthető reformételekkel felfrissíthetjük szervezetünket.
A reformételek alatt mindazokat az ételeket értjük melyek az egészségesebb életvitelre törekednek. Alapanyagai nem teljes mértékben bio termesztésből származnak, de kerüli a vegyszerekkel kezelt és génmanipulált növények használatát, a cukrot, a túl sok fűszert, a koffeint, és más izgató anyagokat. Az étkezéseket úgy állítja össze, hogy megfelelő tápanyagot tartalmazzanak a megfelelő összetételben, és ezek segítsék az emésztést.
Bár összeállításunkban zöldségek és gyümölcsök találhatóak, nem feltétlenül kell hús nélkül elkészíteni. A húskedvelők nyugodtan felturbózhatják őket egy kis csirke vagy pulykahússal, hisz ezek is ugyanolyan egészségesek tudnak lenni.
Hideg citromleves Hozzávalók: 2 dl fehérbor,
5 dkg nádcukor,
Vaníliarúd,
kurkuma,
citromfű,
2 db citrom héja,
4 dl forralt tej,
4 dl tejszín,
só. Cukrozzuk meg a fehérbort, majd negyedóráig főzzük a vaníliát, a kurkumát, a citromfüvet és a két citrom vékonyan leszelt héját. Leszűrhetjük, lehűthetjük, közvetlenül tálalás előtt keverjük össze a forralt hideg tejjel, a tejszínnel, és ízlés szerint sóval. Csészékbe töltve a tetejét citromfűvel díszíthetjük.
Ínyenc saláta Hozzávalók: 30 dkg zöldség (tetszés szerint),
20 dkg broccoli,
15 dkg póréhagyma,
2 dl tejföl,
1 db fejes saláta,
só,
őrölt fehér bors,
őrölt kömény. A zöldféléket lehűtjük, apró kockára vágjuk. A broccolit megmossuk, sós vízben megfőzzük, ügyelve arra, hogy ne puhuljon meg túlságosan, lecsöpögtetjük, kihűtjük, majd rózsáira szedjük ill. vagdossuk. A hagymát vékony szeletekre vágjuk, az előkészített zöldségeket sózzuk, borsozzuk, köménnyel ízesítjük, majd a tejföllel óvatosan összekeverjük. A tányérokon szétterített salátaleveleken tálaljuk.
Gombafejek sörtésztában Hozzávalók:
40 dkg gombafej (lehetőleg csiperke),
2 db tojás,
4 dkg liszt,
6 dl olíva olaj,
1 dl világos sör,
só,
őrölt bors. A gombafejeket megmossuk, a nedvességet a konyharuha segítségével leitatjuk, majd sóval és borssal megszórjuk. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, lazán összekeverjük először a tojások sárgájával, 2 dkg liszttel, olajjal és végül a sörrel. Kissé megsózzuk, és ebbe a masszába mártogatjuk a mindkét oldalukon lisztbe hempergetett gombafejeket. A felhevített olajban aranysárgára sütjük, és papírszalvétán a felesleges olajat leitatjuk róluk. Különböző hideg és meleg mártásokkal előételként, de önálló fogásként is tálalhatjuk.
Kapros töltött uborka
Hozzávalók:
20 dkg csemegekukorica,
1 tojás,
1 csomó kapor,
1 csomó metélőhagyma,
60 dkg kígyóuborka,
5 dkg parmezán,
só,
őrölt fehér bors,
gyömbérpor. A kukoricát összegyúrjuk egy nyers tojással, finomra vágott kaporral, metélőhagymával. Majd sóval és borssal, gyömbérporral ízesítjük, s végül hozzákeverjük a félretett kukoricaszemeket. Az uborkát megmossuk, hosszában kettévágjuk, a magjait pedig mokkáskanál segítségével kivájjuk. Sózzuk és borsozzuk, és beletöltjük az elkészített kukoricát. Kivajazott tepsibe belerakjuk, tetejét reszelt parmezán sajttal meghintjük. Forró sütőben (160-190 fokon) 15-20 perc alatt pirosra sütjük. A tepsiben maradt nedveket rálocsoljuk.
Sárgarépapuding Hozzávalók:
50 dkg sárgarépa,
4 dkg vaj,
2 dl tejszín,
2 tojás,
1 ek. citromlé,
só,
őrölt fehér bors,
gyömbérpor.
A tisztított, felkarikázott sárgarépát sós, kevés citromlével ízesített vízben megfőzzük. Ügyeljünk arra, hogy ne puhuljon meg túlságosan. Majd villával megtörjük, egy kanálnyi vajon átforgatjuk, a tejszínt hozzáöntjük, és pépszerű állagúvá forraljuk. Sóval, borssal és gyömbérrel ízesítjük. Lehűtjük és a tojással együtt összeturmixoljuk. Vajjal kikent csészékbe töltjük, papírral letakarva vízfürdőben állva 120-130 fokon sütőben 45 percig gőzöljük.
Jó étvágyat!
Felhasznál irodalom: Liscsinszky Béla: Reform szakácskönyv. Corvina kiadó, 1991.