Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Ételek és életek 3. rész

Szerző:
Szabó Anna
Ki ne ismerné az ínycsiklandó gerbeaud szeletet... Évről évre felejthetetlenné teszi karácsony estéinket, mohón falatozzuk a nap bármely szakában.

Gerbeaud Emil
(1854-1919)

Az alkotó Gerbeaud Emil genfi születésű cukrász volt, aki Angliát, Németországot megjárva 1884-ben Párizsból az akkori híres cukrász, Kugler Henrik hívására jött Pestre. Rövidesen nagyon nagy szakmai hírnévre tett szert és hamarosan betársult, majd átvette Kugler, Gizella-téri (a mai Vörösmarty tér) üzletét, melyet iparművészeti értékű bútorokkal, márványasztalokkal, művészi festményekkel, értékes szőnyegekkel rendezett be. Cukrászdája a város egyik leghíresebb, legelitebb üzletévé vált, ahova királyi hercegek, arisztokraták, iparmágnások jártak.
Szakmai talentumát mutatja, hogy több mint száz új árut vezetett be.
Ő kreálta meg a konyakos meggyet és a csokoládédrazsét, amely nevét az egész világon ismertté tette. Fadobozos bonbonjait Európán kívüli országokba is exportálta. A mindennapi munkában is valósággal komponálta készítményeit. 

Az anyag és a forma tökéletes egységére törekedett a cukrászatban.


Az előkelő megjelenésű, nagyvonalú, sportos férfi magas társadalmi rangra is
jutott:

Itthon a Cukrászok Ipartestületének díszelnöke, tagja az 1898. évi brüsszeli kiállítás és az 1900-as párizsi világkiállítás zsűrijének. Ez utóbbi alkalommal megkapja a francia becsületrend lovagkeresztjét, hazatérve a Ferenc József rendet.

Gerbeaud – szelet

Hozzávalók:

A tésztához:
 - 35 dkg liszt
 - 1 egész tojás
 - 1 dl tej
 - csipetnyi só
 - 20 dkg margarin
 - 5 dkg cukor
 - 2 dkg élesztő
A csokoládémázhoz:
 - 10 dkg cukor
 - 3 dkg kakaópor (csemege)
 - 3 dkg vaj vagy margarin
A töltelékhez:
 - 12 dkg darált dió
 - 12 dkg porcukor
 - 20 dkg baracklekvár

Az élesztőt elmorzsoljuk, langyos (kéz meleg tejben) felfuttatjuk a cukorral. Az élesztős tej akkor jó, ha habossá válik a teteje.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojást, a sót és jól összedolgozzuk. Szobahőmérsékleten kelesztjük a tésztát.
A tésztát 3 egyenlő részre osszuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35 x 25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és sütésnél terjeszkedik. Először a legalsó lapot megkenjük a lekvárral és meghintjük a darált dió és porcukor keverék felével. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és szórjuk a diós cukorral. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tészta tetejét megszurkáljuk villával több helyen és lassan sütjük, közepes lángon, előmelegített sütőben. A megsült tésztát hagyjuk kihűlni, majd csokoládémázzal bevonjuk. A cukrot, kakaóport, margarint felfőzzük. Langyosra hűtsük, úgy oszlassuk szét a sütemény tetején.

Tipp: Engedjünk hideg vizet a mosogatóba annyira, hogy a víz szintje a csokoládéöntet tetejéig érjen. Közben kevergessük.
A kész süteményt hagyjuk kihűlni a csokoládémázzal a tetején, csak aztán kezdjük el hosszúkás szeletekre vágni.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL