Sokan ragaszkodnak ahhoz az elképzeléshez, hogy a böjtölés alatt csak vizet vagy legjobb esetben leveket szabad inni. Tapasztalatunk szerint azonban a zöldséggel, gyümölccsel vagy gabonával végzett böjtölés sokkal sikeresebb. Kísérleteink szerint a mértékletesség minimálisra csökkenti a böjt utáni evési roham valószínűségét. Lassúbb a hatása, mint a jóval erőteljesebb böjtöknek, de biztonságosabb, és kevésbé megerőltető a bőséges étkezéshez szokott emberek számára.
A böjt a normális emésztés lelassításával felgyorsítja a tisztulás és a megújulás folyamatát. A „tisztítás” relatív fogalom. A tisztítás és az építkezés szakaszai szétválhatnak: aki a túlevés, a dús építő ételek mértéktelen fogyasztása után hirtelen böjtök, két különböző szakaszt él át. Elveink szerinti tisztítás és építkezés egyesíti a két szakaszt. Étrendünk nagyobbik részének olyan ételekből kell állnia, amelyekre valamilyen mértékben mindkét tulajdonság jellemző. A zöldségeket tisztító ételnek tartjuk, holott jelentős fehérje-, keményítő, ásványi anyag- és zsírtartalmuk jóvoltából szelíden építenek is – ezek az anyagok az emberi test építőkövei és fenntartói. Másrészt igaz ugyan, hogy a gabona, a bab, a dió és a magvak építő ételek, de ként, rostot és más tisztító tulajdonságú anyagokat is tartalmaznak. A testen belül ritkán érvényesül egy időben és egyenlő mértékben a tisztítás és az építés. A téli hónapokban például az építkezés uralkodik, míg a melegben kétségtelenül a tisztítás kerekedik felül.
Zelleres avokádópüré » | |
Töltött cukkini » | |
Feketeretek-puding zsázsa-
| |
Csőben sült turbolyás
| |
Zöldtea-fagylalt » | |
Sóskatorta » | |
Currys kínai kel csőben sütve » |
OLVASS TOVÁBB!
Visszatérnek a papírszívószálról a műanyaghoz
Van olyan vállalat, ahol egyáltalán nem vált be a környezetbarátabb megoldás....
GASZTROEzeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
GASZTRONemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
Miért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
GASZTROMennyei spagetti és spenót timbale - Gyors és egészséges!
A timbale forma egy dobfajtáról kapta a nevét, amely magas oldalú, enyhén kúpos aljú és zárt végű. Másrészről egy francia étel, am...
GASZTROFűszerek a világ színpadán: Ízkultúrák és kulináris innovációk a globális konyhában
A gasztronómia világa mindig is egy változásokkal és újításokkal teli terület volt, ahol a hagyományos ízek és modern kreativitás ta...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK