Csirkebecsinált leves
Hozzávalók
- 2 csirke apróléka
- 1 csomag petrezselyem
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 kisebb karlábé
- 1 kis zeller
- 1 dl tejszín
- 2 dkg liszt
-3 dkg zsiradék
- 5 dkg vaj
- bors, só
Elkészítés
A csirkét tegyük fel főni annyi vízbe, hogy éppen ellepje. A zöldséget pucoljuk meg, majd utána külön vízben tegyük fel főni, sóval, borssal ízesítsük. Közben a zsiradékból és a lisztből készítsünk világos rántást, majd hagyjuk kihűlni. A megfőtt csirkelevest kellő mennyiségű vízzel felengedjük, és berántjuk. Megsózzuk, hozzáadjuk a tejszínt, és így is felforraljuk.
Bakonyi sertésborda
Hozzávalók
- 8 szelet sertésborda
- 25 dkg gomba
- 1 kisfej vöröshagyma
- 4 dl tejföl
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- pirospaprika
- olaj Liszt
- só
Elkészítés
A hússzeleteket megmossuk, szárazra töröljük, enyhén kiverjük, majd gyengén sózva fél óráig állni hagyjuk. Ezután lisztbe forgatjuk, kevés forró olajon a szeletek mindkét oldalát hirtelen elősütjük és félretesszük.
A visszamaradt zsiradékban világosra pirítjuk az apró kockára vágott hagymát. Meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, paradicsomot és zöldpaprikát. Kevés vizet öntünk alá, majd kb. tíz percig pároljuk. Ha a levét elfőné, mindig egy kevés vízzel felöntjük. Végül ráöntjük a lisztel dúsított tejfölt, és összeforgatjuk a hússal. Galuskával vagy tésztával tálaljuk Savanyúságot nem igazán igényel ez az étel, de házi savanyúságot fogyaszthatunk mellé.
Madártej
Hozzávalók
- 6 tojás
- 5 púpos evőkanál cukor
- 1 vanília rúd
- 3 vaníliás porcukor
- 1 liter tej
Elkészítés
A tejet egy lábosban takaréklángon feltesszük főni.(A vanília rudat is tegyük bele.) A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét kemény habbá verjük 1 csomag vaníliás porcukorral. Evőkanállal a forrásban levő tejbe a felvert tojásfehérjéből galuskákat szaggatunk, majd kb. 1 perc múlva megfordítjuk őket. A következő perc elteltével, szűrőkanállal kivesszük a már megfőtt galuskákat és félretesszük egy tálba.
A tojássárgáját, a cukorral és a vaníliás cukorral simává keverjük, majd fokozatos kevergetés mellett hozzáadjuk a meleg tejhez. Ezután ráöntjük, a tojásfehérjéből készült galuskákra. Hűtve tálaljuk.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK