Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Fánk alaprecept kelttésztás

Szerző:
Szabó Anna

 

Kelt fánktészta

Hozzávalók:

500g liszt
20g cukor
3g só
20g élesztő
1,3dlg tej
6 tojás
300g vaj
Napraforgóolaj

 

 

Elkészítése:

1. Szitálj át 500g lisztet, öntsd gyúródeszkára, és a közepébe fúrj lyukat. Langyosíts meg 1,3dl tejet, és keverd el 20g cukorral, 3g finom sóval és 20g élesztővel. Öntsd a keveréket a liszt közepébe, és üss hozzá 6 egész tojást. A közepétől kifelé haladva tenyereddel nyomkodd össze a tésztát, hogy az összes lisztet felvegye.

2. Ezután gyúrd össze 150g apróra darabolt vajjal mintegy 10 percen át, míg a tészta könnyen formálható és enyhén rugalmas nem lesz. Ekkor tegyed tálba, és egy éjszakát pihentesd a hűtőszekrényben. A vajat (ugyanennyit) olvasztva is a tésztába gyúrhatsz.

3. Vegyed ki a tésztát, sodrófával nyújtsd 4-5cm vastag, ovális formára. Egy késsel vágj 3cm széles csíkokat. Tegyed őket sütőlapra, szórd meg liszttel, és langyos helyen keleszd 2 órát. Egy sütésre használt edénybe önts 3l napraforgóolajat, és közepes lángon melegíts 7 percig.

4. Dobj az olajba egy kis darab tésztát, ha azonnal sülni kezd, de nem barnul túl gyorsan, akkor az olaj kellően meleg. Tegyed a fánkokat a forró olajba. 4-5 perc múlva mindegyiket fordítsd meg, és ugyanennyi ideig süsd a másik felét is. A kész fánkokat szárazra törölt szűrőlapáttal szedd ki, így az olaj nem fog kifröcsögni.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL