Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Farsangi fánkoló

Szerző:
Szabó Anna
Az első szalagos fánkot csak a véletlennek köszönhetjük, amikor az özvegy pékné mérgében eldobott egy tésztadarabot… Ám az emberi fantázia határtalan, és már korábban is sütöttek ilyen vagy olyan formában fánkféléket.

 

A fánkoknak két nagy csoportját különböztetik meg: az egyik fajta úgy készül, hogy a tölteléknek szánt anyagot édes vagy sós tésztába mártják és kisütik; a másik fajtánál maga az olajban kisütött tészta adja a fánkot. Ez utóbbi típus mindig édes, és különféle tésztából készülhet: omlós vajas-, égetett vagy kelt tésztából. A különböző tájakon számos helyi specialitást is találunk, amelyeket általában farsangkor vagy a nagyböjt végén készítenek.

A fánkokat általában üresen, kristálycukorba nyomkodva tálalják. Ha azonban új ízeket is ki szeretnél próbálni, finoman megszórhatod őket egy csipet fahéjjal. Egy másik módszer az ízesítésre, ha megtöltöd őket. Ehhez hosszában vágd be a fánkokat, és egy habzsák segítségével nyomj a belsejükbe almakompótot, eper-, málna- vagy sárgabarackdzsemet, illetve kesernyés narancslekvárt. A gyűrű alakúra formált amerikai fánkot (doughnut) is hasonlóképpen fogyasztják. A fánkot azonban számtalan más ízesítővel is kínálhatod: a tetejére csorgathatsz karamellt, vagy bevonhatod vékony réteg olvasztott csokoládéval.

Szalagos, planétás »
Herőce »

Haraszt »

Csöröge »
Pikáns képviselőfánk narancskompóttal »
Kolbászos krumplifánk »

Tipp:
Ha igazán ízletes, egyenletesen sült és a gyomornak sem túl nehéz fánkokat szeretnél, tiszta és jól átszűrt olajban süsd őket. Ugyanazt az olajat négynél többször ne használd, és mindig hűvös helyen tárold, ne szobahőmérsékleten. Kerüld a túlzott hevítést.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL