Több százezer évvel ezelőtt egyik ősapánk valószínűleg a húsdarabját sütögette a tűz felett, és végül földet szórt a parázsra, hogy eloltsa. Könnyen elképzelhető, hogy néhány nappal később visszajött, és megállapította, hogy a parázsból fekete gyöngyök lettek. Amikor aztán rájött, hogy ezeket a göröngyöket újra meg tudja gyújtani, örökre megváltoztatta a szabadban sütés módját.
Ma ezeket a fekete rögöket faszénnek nevezzük. A grillezésnél a faszénnek jelentős előnyei vannak a fahasábokkal szemben. Nemcsak forróbban ég és kevesebb a füstje, mint a fának, hanem egyenletesebben is ég, ami mind az ősapák, mind a modern kerti grillezők előtt soha nem sejtett lehetőségeket tár fel.
Csirkenyárs mogyorómártással » | |
Csirketortilla tomatillosalsával » | |
Tequilában pácolt csirkecomb » | |
Grillezett sertésoldalas » | |
Roston sült ponty fűszervajjal » |
1. Az ősi elégedettség, amellyel életünket készítjük pattogó lángok és izzó szén felett, úgy tűnik, bele van kódolva az emberi DNS-be. A nyílt tűz nyilvánvalóan összeköt bennünket az ősök nemzedékeivel egészen a civilizáció kezdetéig.
2. Minden tűz olyan, mint egy hópehely egyszeri, és vonzereje nem utolsósorban abban a kihívásban rejlik, hogyan reagáljunk különleges égésmódjára. Megelégedettségünk egy része ott keresendő, ahogy a tűzhöz igazítjuk saját grillezési technikánkat.
3. Az izzó faszénparázson készülő ételek aromája semmivel sem hasonlítható össze. Az ehhez használt faszén fajtája legalább annyira befolyásolja az étel ízét, mint a fűszerek vagy a mártások.
OLVASS TOVÁBB!
Szuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
Már az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK